Ennen routaa

Elokuvat · Stara.fiRuotsista on totuttu saamaan laadukkaita elokuvia. Varsinkin komediaelokuvien saralla läntinen naapurimaamme on viime aikoina kunnostautunut hyvin. Tammikuussa ensi-iltansa saava Ennen routaa on taas erittäin onnistunut toimintaelokuva – amerikkalaiseen malliin.

Henning Mankellin romaaniin perustuva elokuva seuraa ruotsalaisen poliisimiehen ja hänen tyttärensä tutkimuksia epäilyttävän uskonlahkon ja sadistisen murhaajan jäljillä. Ystadin lähistöllä sijaitsevalta järveltä löytyy oudolla tavalla palaneita joutsenia. Pian lähistöltä löytyy myös surmatun naisen ruumis…

Linda Wallander on juuri valmistunut poliisiksi, mutta hänen vanhempansa eivät muistaneet saapua juhliin. Tämä antaa Lindalle aiheen vihoitella isälleen. Siksi hän muuttaa lapsuudenystävänsä Annan luokse asumaan. Annalla ei ole kuitenkaan kaikki kohdallaan ja yhtäkkiä hän katoaa. Samaan aikaan lähistöllä alkaa tapahtua karmaisevia asioita.

Kun kirkosta löytyy lääkärin hirtetty ruumis, tapahtumien vyyhti on täysin sekaisin. Pian poliisi alkaa kuitenkin saada kokonaiskuvaa tapahtumista, ja alkaa kiivas takaa-ajo. Ehtiikö virkavalta ajoissa pelastamaan satojen ihmisten hengen lahkolaisten suunnitelmilta?

Ennen routaa yllättää erittäin positiivisesti. Leffa on laadukkaasti toteutettu jokaista osa-aluetta myöden. Ohjaus on näyttävää, Ruotsin rannikon maisemat upeita ja käsikirjoitus pitää katsojan tiiviisti otteessaan. Product placementina mukana oli mm. Marimekko. Periruotsalaiseen tapaan mukaan oli saatu myös homohäät.

Kunpa Suomestakin saataisiin joskus tämänkaltaisia toimintaelokuvia. Käy oikein kateeksi ruotsalaisia.

Genre: Toiminta/jännitys (K15)

Ohjaaja: Kjell-Åke Andersson

Pääosissa: Krister Henriksson, Johanna Sällström, Niklas Falk, Ola Rapace, Angela Kovacs, Ellen Mattsson

Kesto: 1h 33min

Ensi-ilta: 21.1.2005

Pisteet 4/5