Kansallisaarre

Elokuvat · Stara.fi

Indiana Jones-tyyliset seikkailuelokuvat ovat olleet suosittuja pitkään. Samoilla linjoilla jatkaa myös tuore Kansallisaarre, joka kertoo Benjamin Franklin Gatesista (Nicholas Gage) ja hänen intohimostaan löytää temppeliherrojen ja vapaamuurarien satoja vuosia varjelema aarre. Aarteen luo ohjaavat erilaiset koodit ja niihin kätkeytyvät vihjeet, jotka vain Gates osaa ratkaista.

Kuulostaako juoni tutulta? Ei ihme, sillä se on lähes suora kopio Dan Brownin Da Vinci – Koodi kirjasta, josta ollaan niin ikään tekemässä elokuvaa. Leffan tarina on aivan liian suora kopio, jotta sitä voisi katsoa vertaamatta sitä alituisesti Brownin menestyskirjaan. Tässä on siis eräänlainen copy-paste-käsikirjoitus.

Tarinan ainoa perustavaa laatua oleva ero on siinä, että nyt aarre on Euroopan sijaan Yhdysvalloissa, ja luonnollisesti tärkein vihje löytyy – mistäs muualta kuin – itsenäisyysjulistuksen takaa. Lisäksi vuorosanoissa puolustellaan rivien välissä mm. Afganistanin ja Irakin sotatoimia. Yltiöamerikkalainen propaganda paisuu jopa niihin mittasuhteisiin, että leffa on välillä kuin Bushin vaalimainos. Kukahan elokuvan on rahoittanut?

Jos edellämainittua ei oteta huomioon, leffa etenee ihan mukavasti ja onnistuu olemaan jopa ihan hyvä raina. Tarina etenee joutuisasti ja loppuratkaisu ei ole koko ajan katsojan tiedossa. Välillä mennään jo selkeästi komedian puolelle, mikä kuuluukin asiaan seikkailuelokuvissa. Näyttävät erikoistehosteet saavat lisäksi kiitosta.

Gage tekee tuttuun tapaansa hienon roolityön, mutta valopilkuksi nousee silti naispääosassa nähtävä, vasta 28 vuotias, upea Dianne Kruger. Hänestä tullaan takuulla vielä kuulemaan. Aiemmin Kruger on nähty mm. elokuvassa Troija, jossa hän esitti Helenin roolin.

Elokuvassa on myös lukuisia asiavirheitä ja epäjohdonmukaisuuksia, mutta niistä ei tässä sen enempää. Eiväthän ne yleisesti heikennä katselunautintoa. Esimerkkinä pitää kuitenkin mainita, että satoja vuosia Pohjoisnavalla kateissa ollut laiva löytyy ensimmäisellä hakun kopautuksella…

Kansallisaarre ansaitsisi neljä pistettä viidestä, mutta liiallinen amerikkalainen patriotismi laskee arvosanaa yhdellä pisteellä.

Genre: Seikkailu (K11)Ohjaaja: Jon TurteltaubPääosissa: Nicolas Cage, Diane Kruger, Justin Bartha, Jon Voight, Sean Bean, Harvey KeitelKesto: 2h 14minEnsi-ilta: 31.12.2004

Pisteet 3/5