ÄKT käytti Sara Nunesin nimeä luvatta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT) ry. kirjoitti keskiviikkona avoimen kirjeen, jossa uutta tekijänoikeuslakia vaaditaan hyväksyttäväksi sellaisenaan, ja jossa väitetään virheellisesti, että musiikin siirtäminen suojatuilta cd-levyiltä mp3-soittimiin olisi myös jatkossa laillista.

– Toisin, kuin eduskunnalle lähetetyissä spammeissä on väitetty, uusi laki EI estä oman äänitteen siirtämistä esim. mp3–soittimeen. Laki sen sijaan estää kopiosuojausten purkamisen luvatonta kopiointia varten. Uusimmat kopioinninrajoitustekniikat mahdollistavat muutaman kopion ottamisen, vain äänitteen rajoittamaton digitaalinen kloonaaminen on niissä estetty, kirjeessä väitetään.

ÄKT:n Tommi Kyyrä ei kuitenkaan osannut Tietokone-lehden haastattelussa nimetä yhtään levyä, jossa mainitun kaltainen tekniikka olisi jo käytössä. Osia kyseisestä jutusta on julkaisun jälkeen poistettu ÄKT:n pyynnöstä.

Yllä mainitun avoimen kirjeen oli allekirjoittanut 36 musiikkialan ammattilaista. Allekirjoittaneiden joukossa on myös artisti Sara Nunes, joka sai kirjeen julkaisun jälkeen negatiivista palautetta kuluttajilta.

– Sain tosiaan eilen tietää siitä, että mun nimi on laitettu listalle kysymättä lupaani. Olin ihan ihmeissäni kun sain palautetta kyseisestä asiasta. En ole missään nimessä allekirjoittanut mitään. Jos joku haluaa kuunnella musiikkiani, niin se on minulle suuri kunnia! Musiikkia tehdään ja kuunnellaan fiilispohjalta. Tämä uusi lakiehdotus on tietenkin hankala asia käsitellä, ja siihen liittyy paljon enemmän asioita. Itse uskon siihen, ettei piratismia tulla ikinä voittamaan millään lakipykälillä, Sara Nunes kirjoittaa verkkosivuillaan.

Nunesin ilmoituksen jälkeen avoin kirje on poistettu ja palvelinta ”huolletaan”. Kyseinen sivu löytyy kuitenkin vielä Googlen välimuistista.

Viihdelehti Stara.fi uutisoi eilen, että lakimuutoksesta ärsyyntyneet kansalaiset suunnittelevat boikotoivansa Elvis ry:n vetoomuksen allekirjoittaneita kotimaisia artisteja. Vetoomuksessa ei kuitenkaan oteta kantaa kopiosuojauksiin ja levyjen kotikopiointiin. Sen on allekirjoittanut lähes 600 musiikkialan ammattilaista.