Moby

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi technotähti Mobyn äskettäin Lontoossa. Hän kertoo haastattelussa Beautiful -singlestään, ristiriitaisen myyttisestä imagostaan ja kotielämästään New Yorkissa.

Amerikkalaismuusikko Moby on viime vuosien menestyksekkäimpiä artisteja. Hänen kolme viimeisintä albumiaan – Play, 18 ja Hotel – ovat nousseet miljoonamyyntiensä ansiosta lukuisten maiden myyntilistojen ykkössijalle. Hotel-albumin viides ja viimeinen singlejulkaisu Beautiful on jo osoittautunut kansainväliseksi hitiksi.

Beautiful on suosikkilaulujani. Pyrkimyksenäni oli kehitellä kappale, jossa yhdistyvät näkemykseni rock- ja dance-musiikkityyleistä. Beautiful on ainakin omasta mielestäni Hotel-albumin parhaita lauluja, Moby mietiskelee.

Moby on jo saavuttanut Hotel-albumilleen asettamansa kaupalliset ja kriittiset tavoitteensa. Moby työsti viidennen studioalbuminsa kiireettömästi musiikin teosta nautiskellen New Yorkin kotistudiossaan vuoden 2004 kuluessa. Hän laulaa itse peräti kymmenellä albuminsa laululla, äänilevyllä on myös kaksi duettoa laulaja Laura Dawnin kanssa ja kaksi instrumentaalikappaletta.

Moby on soittanut rumpuja lukuun ottamatta kaikki albuminsa instrumentit. Mobyn itsensä tuottaman albumin sampleton materiaali vaihtelee balladeista rock-vaikutteisiin popkappaleisiin ja elektroniseen dance-musiikkiin.

– Kun aloin valmistautua henkisesti uuden albumini luomiseen, kävin katsomassa tavallistakin ahkerammin erilaisten artistien ja bändien konsertteja. Musiikin aitoushan tulee tehokkaimmin esille konserttitilanteessa. Huomasin etenkin useiden newyorkilaisten bändien esittävän jälleen vahvasti rock-vaikutteista poppia, Moby kertoo.

– Perinteinen rock-musiikki on ollut albumini selkeimpiä inspiraationlähteitä. Vaikka etenkin 1970-luvun lopun ja 80-luvun ensimmäisten vuosien aikainen new wave -musiikki on selvästikin innostanut uusia Franz Ferdinandin ja The Killersin tyyllisiä bändejä musiikintekoon, se on aina ollut minun suosikkimusiikkiani. Musiikkityylin vaikutteet ovat kuultavissa kauttaaltaan tuotannossani.

Puolitotuuksia ja vapaamielisyyttä

Moby on ristiriitaisten myyttien ihminen. Mobysta kerrotut tarinat hakevat ajoittain vertaansa jopa hänen isoisosetänsä kirjoittamalle Moby Dick -kirjalle. Richard Hallin alias Mobyn on kerrottu olevan Jumalaa pelkäävä kristitty, joka protestoi aktiivisesti tupakkaa, alkoholia ja huumeita vastaan ja joka käännyttää ihmisiä ympäristönsuojelijoiksi ja vegaaneiksi.

– Minusta kerrotut tarinat ovat puolitotuuksia. Rakastan Kristusta, mutta en pidä itseäni kristittynä. Olen ympäristönsuojelija ja vegaani, mutta en yleensä puhu asioista edes ystävieni kanssa, koska meidän kaikkien pitäisi tehdä omat päätökset elämämme suhteen. En enää käytä huumeita tai edes tupakoi, mutta minulla ei ole mitään niiden käyttäjiä vastaan. Alkoholi on ainoa paheeni, nautin humaltumisen tunteesta, Moby naurahtaa.

– Yritän olla mahdollisimman vapaamielinen, ennakkoluuloton, suvaitsevainen, huomaavainen ja hienotunteinen ihminen. En ota itseäni, mielipiteitäni tai elämääni turhan vakavasti.

Moby aloitti uransa The Vatican Commandos, Flipper ja Ultra Vivid Scene -nimisissä punk-bändeissä 80-luvun alkupuoliskolla. Hän hankki työkokemusta myös DJ:nä New Yorkin pienillä klubeilla. Twin Peaks -televisiosarjan teeman samplella vahvistettu Go-tanssikappale teki Mobysta rave-piirien suosikkiartistin vuonna 1991, single nousi jopa brittien Top 10 -hittilistalle. Kappale soi tuolloin runsaasti myös Suomen rave-juhlissa.

Matalaprofiilista vaatimattomuutta

Moby on tullut tunnetuksi ennakkoluulottomana artistina, joka uskaltaa yllättää musiikkityyliensä vaihtelevuudella. Hän kehitteli esimerkiksi Animal Rights -kakkosalbumilleen punk, rock, house, jungle ja hiphop -musiikkityylien sekamelskasta ainutlaatuisen persoonallisen musiikkimaailman.

Hänen jo yli kymmenen miljoonaa kappaletta myyneellä Play-albumillaan on puolestaan vahvasti blues-vaikutteisia kappaleita.

– Aloitin musiikin luomisen kahdeksanvuotiaana pikkupoikana. Monipuolinen musiikkimakuni perustuu lapsuusvuosieni musiikillisiin elämyksiin. Kuuntelin ja soitin jo lapsuudessani klassista musiikkia sekä esimerkiksi punkia, hiphopia ja discoa. Äitini kuunteli kotonamme Shostakovichin, Ravelin sekä vaikkapa The Doorsin ja David Bowien tuotantoa.

Vaikka Moby on ansainnut hittialbumeillaan miljoonaomaisuuden, hän elää edelleenkin vaatimattomasti kymmenisen vuotta sitten ostamassaan kerrostaloasunnossaan Etelä-Manhattanilla, New Yorkissa. Mobyn voi nähdä aamupalallaan kotikorttelissaan sijaitsevassa Teany-nimisessä kahvilassaan, jonka hän myös omistaa.

– Vapaa-aikani viettotavat kuulostavat ikävystyttävän tavanomaisilta, minä en todellakaan vietä rocktähtielämää. Käytän paljon aikaa kirjojen lukemiseen, luen myös esimerkiksi Economist ja New Yorker -lehdet kannesta kanteen. Surffailen internetissä. Käyn uimassa ja pelaamassa tennistä. Tapailen ystäviäni. Nautin matalaprofiilisesta elämäntavastani.

– Musiikki on työni, harrastukseni, hauskanpitotapani sekä meditaatio- ja psykoterapiakeinoni. Elän musiikkia varten, se on ainoa hallitsemani asia. Työskentelen siihen liittyvien asioiden kanssa suurimman osan valveillaoloajastani. Todennäköisesti luon musiikkia myös unissani, Moby naurahtaa.

Teksti: Jouni Leinonen

Lontoo