Lordin nimestä syntymässä tavaramerkkikiista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Stara.fi uutisoi sunnuntaina, että Kokkolalainen yritys Westbury Consultation, Properties & Commerce Ltd on hakenut tavaramerkkiä merkeille ”Lordi” ja ”Hard Rock Halleluja!” muun muassa vaatteissa, jalkineissa ja päähineissä.

– Idea tuli euroviisuja jännittäessä. Lordi on hieno nimi ja yhtyeellä on upea saavutus. Tavaramerkit ovat tärkeä liiketoimen strategia. On päivistä, jopa tunneista kiinni, ettei kilpailija niitä saa, yrityksen toimitusjohtaja kertoi Iltalehdelle.

Kyseisellä yrityksellä ei ole kuitenkaan tekemistä Lordi-yhtyeen tai Lordin levy-yhtiön kanssa. SonyBMG on puolestaan hakenut Lordi-nimelle laajaa EU-tavaramerkkiä jo 11. toukokuuta, joten sillä on joka tapauksessa aikaisempi oikeus tunnukseen.

Nikkanen kertoo pyytävänsä Lordilta lupaa merkkien käyttöön, mikäli ne saadaan rekisteröityä.

– Jos Lordi tai HRH hyväksytään meille, kysymme oitis Lordin oikeuksien haltijoilta, voimmeko niitä käyttää. Keskustelisimme myös rojalteista. Jos suostumusta ei saada, asia jää siihen. Tämän pitää olla kivaa molemmille, hän totesi Iltalehdessä.

Merkkejä tullaan tuskin yritykselle myöntämään, sillä niiden rekisteröinnille on esimerkiksi Tavaramerkkilain 14 § 7 momentissa mainittu este, jonka mukaan sekoitettavissa olevaa ja toisen aikaisemmin käyttämää tunnusta ei voi rekisteröidä, jos hakija on tietoinen käytöstä. Lisäksi 14 § 6 momentin mukaan merkkiä ei voi rekisteröidä, jos se on sekoitettavissa toisen elinkeinonharjoittajan vakiintuneeseen nimeen tai toissijaiseen tunnukseen, jollainen yhtyeen nimi Lordi tunnetusti on.

Lisäksi kokkolalaisyrityksen hakemuksessa viisukappaleen nimi on kirjoitettu väärin ”Hard Rock Halleluja!”.