Suomalaiselokuva Venäjän Oscar-ehdokkaaksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen Oscar-ehdokkaaksi on nimetty Aki Kaurismäen Laitakaupungin valot -elokuva. Suomalaisilla on kuitenkin kaksi lusikkaa Oscar-sopassa, sillä myös suomalaistuotantoa oleva 9. Komppania on mukana leffamittelössä. Elokuva edustaa nimittäin Venäjää Oscar-kisassa.

Varsinaiset Oscar-finalistit päättää tammikuussa AMPAS, eli Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Yhdysvalloissa.

9. Komppania on ensimmäinen suurelokuva, joka on toteutettu venäläis-suomalaisena yhteistuotantona. Suomesta mukana ovat tuotantoyhtiö MRP Matila Röhr Productions, YLE TV1 Yhteistuotannot ja Suomen elokuvasäätiö. Suomalaisten vastuulla oli digitaalinen kuvankäsittely, stunt-koordinaatio sekä Blue Screen -ohjaus.

Tositapahtumiin perustuva elokuva kuvaa Afganistanin sodan loppuvaihetta nuorten sotilaiden silmin. Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1988, jolloin neuvostojoukot olivat vetäytymässä sodasta ja koko valtakunta romahtamisen partaalla. Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton alueella elokuva on vetänyt elokuvateattereihin ennätysyleisöjä.

Lipputuloja elokuva on kerännyt yksin Venäjällä yli 25 miljoonaa dollaria ja sen on nähnyt noin kuusi miljoonaa venäläistä. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 3. maaliskuuta 2006. DVD:nä elokuva julkaistaan Suomessa huomenna perjantaina.

Elokuvan on ohjannut esikoisohjaaja Feodor Bondartshuk, joka on Oscar-voittaja Sergei Bondartshukin poika.