The Departed

Elokuvat · Stara.fi

Menestyneen elokuvaohjaaja Martin Scorsesen tuorein elokuva on Bostoniin sijoittuva jännitysleffa. Se kertoo poliisivoimien taistelusta rikollisia vastaan, ja siitä kuinka molemmat osapuolet ovat soluttaneet ”rottiaan” toisen organisaatioon. Viivan alla The Departed on siis peiteoperaatioiden ja vasikoiden kiivas temmellyskenttä.

Kovan nuoruuden elänyt Colin Sullivan (Matt Damon) pääsee jo lapsena rikosllispomo Costellon (Jack Nicholson) siipien suojaan. Poliisiksi valmistuttuaan poika kuitenkin toimii Costellon vasikkana poliisivoimissa. Rikollisliigaan soluttautuu kuitenkin poliisin edustajana Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), joka alkaa jahdata vuotoa henkensä kaupalla. Lopulta vasikoita, vuotoja ja linkkejä poliisin, FBI:n ja rikollisten välillä tuntuu olevan joka puolella.

Lopulta toisiaan jahtaavat Sullivan ja Costigan ovat niin syvällä peitemaailmassa, etteivät itsekään oikein tiedä millä puolella ovat. Rikollisliigan lisäksi heitä yhdistää pian myös eräs todella yksityinen seikka.

Käsikirjoitus ei siis ole selkeimmästä päästä, mutta Martin Scorsese onnistuu kuin ihmeen kaupalla pitämään katsojan perillä tapahtumista ja intensiteetin korkealla. Leffan alkuosa on hidastempoista ja hieman sekavaa, mutta punainen lanka alkaa lopulta punoutua pienten säikeiden kautta. Repaleisesti alkaneesta tarinasta kehkeytyykin lopulta mielenkiintoinen, kun poliisivoimat ovat pullollaan mätiä poliiseja.

Rikollispomona nähtävä Jack Nicholson toimii taas kuin sveitsiläinen kello. Leffan nuori polvi, Matt Damon, Leonardo DiCaprio ja Mark Wahlberg toimivat mukavasti. Scorsesen valitsema leffan loppukuva on piste i:n päälle muutenkin mainioon elokuvaan.

Genre: Jännitys/draama (K15)Ohjaaja: Martin ScorsesePääosissa: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Alec BaldwinKesto: 2h 34minEnsi-ilta: 10.11.2006

Pisteet 4/5