Babel

Elokuvat · Stara.fi

Kulttimaiseeseen nousseen Amores Perros -elokuvan myötä pinnalle noussut ohjaaja Alejandro Gonzalez Inarritu on haukannut aikamoisen palan ottaessaan työn alle massiivisen Babel -elokuvan. Erittäin kansainvälistä elokuvaa on kuvattu kolmella mantereella ja neljässä maassa ja siinä puhutaan neljää eri kieltä. Tyylilajiltaan elokuva on kärjistetysti Amores Perrosin ja Kaurismäen välimaastoa.

Esikoisensa tavoin Inarritun tuorein on melankolinen kuvaus ihmiskohtaloista ja perhosvaikutuksesta. Elokuva kertoo siitä kuinka yksi ystävällinen ele voi muuttaa ihmiskohtaloita maapallon toisella puolella vielä vuosien päästä. Elokuva on samalla tarina ihmisten keskinäisen kommunikaation vaikeudesta. Tähtikaartissa nähtävät Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal ja Koji Yakusho tuovat lisäpontta Hollywood-kassamagneettien välissä taistelevalle elokuvalle.

Amores Perros heitti juonet hujan hajan ja tiivisti ne sitten yhteen sekunnin sadasosaan. Babelissa tuo yhtymäkohta ei ole näin selkeä. Elokuvan alkuosa heittelee katsojaa ympäri maailmaa turhankin vauhdikkaasti, jolloin tarina muuttuu sekavaksi sillisalaatiksi. Lopulta palapeli alkaa kuitenkin selvitä. Tarina kertoo hyvin amerikkalaisten taipumuksesta liittää terrorismi mukaan epämielyttäviin tapahtumiin ja heidän ennakkoluuloistaan ulkomaalaisia kohtaan.

Eniten elokuvassa häiritsee käsittämätön aikajanalla hyppiminen. Musiikki on valittu erittäin hyvin ja sitä on käytetty taiten, jolloin musiikki tukee tarinaa alusta loppuun. Erityisesti klubikohtauksen miksaus ambientista kevyeen discoon ja edelleen houseen toimii loistavasti. Elokuvan perusopetus lienee ”tyhmyydestä sakotetaan – välillä myös syyttömiä”. Lopputulos ei yllä edeltäjiensä tasolle, mutta on silti pysäyttävä kokemus.

Ohjaaja: Alejandro González Iñárritun

Pääosissa: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal ja Koji Yakusho.

Ensi-ilta: 17.11.2006

Kesto: 2:26

Pisteet 3/5