All Saints

Haastattelut · Stara.fi

All Saints oli 1990-luvun merkittävimpiä tyttöbändejä. Never Ever, Under The Bridge, Bootie Call, Pure Shores ja Black Coffee olivat brittisinglelistan ykköseksi nousseita hittejä, joita arvostivat jopa vaateliaat kriitikot. Kvartetti oli tyttölauluryhmä Spice Girlsin katu-uskottava kilpailija. Stara tapasi paluuta tekevän All Saints -tyttöyhtyeen Lontoossa.

All Saints hajosi vuonna 2001. Melanie Blatt, Shaznay Lewis sekä Appletonin siskokset Nicole ja Natalie katkeroituivat toisilleen yhteisen uransa lopulla, he riitelivät mitättömistäkin asioista lähes jatkuvasti. Brittiläisten skandaalilehtien mukaan tyttöjen konserttien peruuntumissyyksi riitti vain tappelu tietystä esiintymisasusta.

Aika on kuitenkin parantanut haavat, ja All Saintsin jäsenet ovat sopineet erimielisyytensä. He ovat jopa jälleen mahtuneet samaan studioon ja työstäneet uuden Studio 1 -nimisen studioalbumin. Lontoon keskustassa sijaitsevan hotellin sohvalla loikoilevat Shaznay Lewis ja Nicole Appleton naureskelevat yhteen ääneen viiden vuoden takaisille riidoilleen.

– Muistatko suurimman välienselvittelymme? Meidän piti esiintyä Jools Hollandin televisio-ohjelmassa. Harjoittelimme osuuttamme televisiostudiolla, mikrofonit käsissämme. Aloimme vain yhtäkkiä huutaa toisillemme. En enää edes muista riidan syytä, Shaznay muistelee.

– Jools Hollandin show oli tosiaankin nolo kokemus. Catatonia, Texas, The Corrs ja Tom Jones seurasivat huutoamme suu auki hämmästyneinä. Vaikka levy-yhtiömme edustajat yrittivät epätoivoisesti rauhoitella tilannetta, keräsin tavarani ja ilmoitin eroavani bändistämme. Kävelin ulos studiosta, otin taksin lentokentälle ja lensin Amsterdamiin. Palasin kuitenkin ajatusteni selvittyä heti seuraavana päivänä takaisin. Olin nimittäin televisio-ohjelman nauhoituksissa pienessä salakavalassa nousuhumalassa, Nicole nauraa.

– Riitamme alkoivat aina varoituksetta, emme osanneet koskaan ennakoida riitatilanteen lähestymistä. Meistä joku vain menetti hermonsa jonkin asian takia, Shaznay kertoi Staralle.

”Pystymme keskittymään vain ollessamme yksin”

Teini-iässä laulajanuransa aloittaneet All Saints -tytöt ovat aikuistuneet. Kolmekymppiset laulajat ovat myös päivittäneet soundinsa. All Saints on kokenut uudella studioalbumillaan mielenkiintoisen musiikillisen muutoksen, ja bändin soundi kuulostaa nykyisin monipuolisemmalta, ajattomammalta ja aikuisemmalta kuin koskaan. Studio 1 on ska-, reggae- ja rock-vaikutteinen popalbumi.

Studio 1 on vahvin albumimme. Olemme siitä hyvin ylpeitä, Nicole hehkuttaa.

– Musiikkimakumme on kehittynyt vanhentuessamme. Kuuntelemallamme musiikilla on suora vaikutus kirjoittamiimme lauluihin. Haluamme esittää musiikkia, josta itsekin pidämme. Olemme viime vuosina nautiskelleet kotioloissamme esimerkiksi Bob Marleyn ja The Specialsin tuotannosta. Heidän vaikutteensa ovat kuultavissa albumillamme, Shaznay kertoo.

All Saints vaali kolmatta studioalbumiaan työstäessään tuttuja työskentelyperiaatteitaan. Tytöt kirjoittivat jo All Saints -nimisen debyyttialbuminsa ja sitä seuranneen Saints And Sinners -albuminsa osuudet kukin tahoillaan. Päälaulunkirjoittaja Shaznay Lewis ja bändin tytöt ovat työskennelleet uudella levyllä muiden muassa laulunkirjoittaja-tuottaja Rick Nowelsin kanssa, jonka nimi on tuttu esimerkiksi Madonnan ja Didon äänilevyiltä.

– Olemme kokeilleet laulujen kirjoittamista neljästään samassa huoneessa. Keskittymiskykymme on kuitenkin tuolloin heikoimmillaan. Alamme huomaamattammekin puhua muista asioista, ja aika menee juoruiluun. Pystymme keskittymään tuottavaan työskentelyyn vain ollessamme yksin omassa musiikinkirjoitusmaailmassamme, Nicole kertoo.

– Halusin työskennellä Rickin kanssa, koska kirjoitin useimmat taannoisen sooloalbumini laulut hänen kanssaan. Musiikin luominen tuttujen ihmisten kanssa on helpompaa ja tuotteliaampaa kuin ventovieraiden muusikoiden kanssa, Shaznay kertoo.

Poptähdet taistelupareina

All Saintsin tytöt ovat kokeilleet paluutaan edeltävinä vuosina menestymismahdollisuuksiaan sooloartisteina. Melanie Blatt lauloi vierailevana vokalistina Artful Dodgerin Top 10 -hitillä Twenty Four Seven. Shaznay Lewisin debyyttisooloalbumi Open nousi brittilistan sijalle 22. Appleton-nimisenä duona esiintyneet Nicole ja Natalie saivat debyyttialbuminsa listasijoitukseksi yhdeksän, ja heidän kaksi ensimmäistä singleään olivat puolestaan Top 5 -hittejä.

– Soolomateriaalin kirjoittaminen ja julkaiseminen oli mielenkiintoinen projekti. Me kaikki saimme mahdollisuuden esittää All Saints -tuotannostamme poikkeavaa materiaalia. Se oli palkitseva kokemus, Shaznay kiittelee yhtyeen taukoa.

– Keskitymme kuitenkin nyt täysin Studio 1 -albumiimme, meillä ei ole jatkosuunnitelmia sooloprojektiemme suhteen. Haastattelujenkin tekeminen on mukavampaa osana tyttöryhmää kuin sooloartistina, Nicole kertoo nauraen Staralle.

All Saintsin jäsenet ovat erovuosinaan kasvattaneet myös perheidensä kokoa. Shaznay Lewis ja hänen tanssija-aviomiehensä Christian Stormin esikoispoika syntyi helmikuussa 2006. Melanie Blattilla ja entisellä Jamiroquai-basisti Stuart Zenderilla on tytär. Nicole Appleton seurustelee Oasis-bändin laulaja Liam Gallagherin kanssa ja heillä on yhteinen lapsi. Natalie Appleton elää avioliitossa The Prodigy -bändin keulahahmo Liam Howlettin kanssa ja heillä on kaksi lasta.

– Lapseni syntymä muutti elämäntapani. Vauvani on tuonut elämääni ainutlaatuista ja todelliselta tuntuvaa sisältöä, Shaznay hehkuttaa.

– Perhe-elämästä on tullut meille kaikille elämämme tärkein asia. Olen saanut Liamista veroiseni taisteluparin, Nicole puolestaan nauraa.

Jouni Leinonen

Lontoo