YLE: Katran viisukappale ei ole kopio

Euroviisut · Stara.fi

Viikonloppuna tamperelaisen Katran Euroviisukappaleesta nousi kohu, kun kappaleen epäiltiin olevan plagiaatti, eli kopio. Tietäjä -kappale kuulostaa nimittäin hämmästyttävän paljon hollantilaisen Within Temptation -yhtyeen vuonna 2004 julkaistulta Jillian -kappaleelta.

Nyt Yleisradion koolle kutsuma ammattilaisraati on päättänyt, että kappale saa jatkaa kilpailussa. Neljä ulkopuolista asiantuntijaa arvioivat kappaleiden samankaltaisuuden, ja heidän mukaansa kyseessä ei ole jäljitelmä, vaan kappaleissa käytetään samanlaisia tyylikeinoja.

Raadin selvitysten mukaan kappaleiden melodian kulku on hyvin samankaltainen, mutta äänet eivät täsmää ja soinnutus on erilainen. Molemmat ovat ammentaneet tunnelmaa Carmina Burana -klassikosta. Kappaleen plagiointi on usein vaikea osoittaa, eikä mitään selvää rajaa ole olemassa. Esimerkiksi mitään neljän tahdin rajaa ei todellisuudessa ole olemassa, vaikka sellainen ”tieto” kansan suussa liikkuukin.

Vaikka Katran kappale saakin nyt jatkaa Euroviisuissa, on selvää, että kansa ei ole päätöksestä välttämättä yhtä mieltä asiantuntijaraadin kanssa. Katran diskaamiseksi kisasta kerätään parhaillaan jopa kansalaisadressia. Myös Within Temptation -yhtye saapuu lähiaikoina Suomeen, jolloin yhtye ottaa mahdollisesti kantaa kohuun.

Suomen-karsinnan loppukilpailu järjestetään Turun Caribiassa 17. helmikuuta.