Valkoinen kaupunki juhli Jussi-gaalassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Perinteiset Jussi-palkinnot vuoden 2006 parhaille kotimaisille elokuville jaettiin tänään Helsingissä pidetyssä Jussi Gaalassa. Parhaan elokuvan Jussin sai Aki Kaurismäen ohjaama ja tuottama Laitakaupungin valot. Parhaan elokuvan palkinnon jakoivat näyttelijä Irina Björklund sekä ranskalainen ohjaaja Luc Besson.

Parhaan ohjauksen Jussin sai Aku Louhimies pääasiassa kierrätysmateriaalista kootusta Valkoinen kaupunki -elokuvasta. Aku Louhimiehen ohjaama elokuva keräsi kaikkiaan viisi Jussia, Aki Kaurismäen ohjaama Laitakaupungin valot kolme Jussia ja Antti-Jussi Annilan ohjaama Jadesoturi puolestaan kaksi Jussia. Yleisöäänestyksen voitti Jarno Laasalan ohjaama The Dudesons.

Jussi-voittajat nimetyistä ehdokkaista valitsi Filmiaura ry:n 260-henkinen jäsenistö suljetussa äänestyksessä. Äänet laski PriceWaterhouseCoopers, joka vastaa myös Oscar-äänestyksen ääntenlaskusta. Yleisöäänestyksen voittaja, Jarno Laasalan ohjaama ja Risto Kuulasmaan tuottama The Dudesons, sai 47 prosenttia annetuista äänistä. Yleisö-Jussin jakoi kulttuuriministeri Tanja Saarela.

Jussi-patsaat jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1944. Palkintopatsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Ben Renvall. Nykyisin kipsipatsaat valmistaa hänen poikansa, taiteilija Seppo Renvall.

Vuoden 2006 Jussi-palkitut:

Paras elokuvaLaitakaupungin valot, tuottaja Sputnik Oy, Aki Kaurismäki

Paras ohjausValkoinen kaupunki, Aku Louhimies

MiespääosaValkoinen kaupunki, Janne Virtanen

NaispääosaValkoinen kaupunki, Susanna Anteroinen

MiessivuosaRiisuttu mies, Mikko Kouki

NaissivuosaKalteva torni, Seela Sella

KäsikirjoitusValkoinen kaupunki, Paavo Westerberg ja Mikko Kouki

KuvausLaitakaupungin valot, Timo Salminen

MusiikkiJadesoturi, Kimmo Pohjonen ja Samuli Kosminen

ÄänisuunnitteluUnna ja Nuuk, Pietari Koskinen

LeikkausValkoinen kaupunki, Samu Heikkilä

LavastusLaitakaupungin valot, Markku Pätilä

PukusuunnitteluJadesoturi, Anna Vilppunen

DokumenttielokuvaKenen joukoissa seisot, ohjaaja Jouko Aaltonen