Israelin kappale diskataan Euroviisuista?

Euroviisut · Stara.fi

Euroopan yleisradioliitto EBU harkitsee Israelin Euroviisukappaleen diskaamista toukokuussa Helsingissä järjestettävistä Euroviisuista, Yleisradion uutisoi eilen.

Teapacks -yhtyeen esittämä Israelin edustuskappale Push the Button kertoo ydintuhosta ja hulluista johtajista, ja sen sanoituksessa viitataan Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejadiin. Viisun kerrotaan kuvastavan israelilaisten vallitsevaa mielipidettä Iranin ydinaseohjelmasta.

Kappaleen lyriikat ja teema ovat siis niin sanotusti tiukkaa kamaa, joten viisun sopivuutta kansainväliseen laulukilpailuun joudutaan arvioimaan vielä tarkemmin. Euroviisujen tapahtumatuottaja Kjell Ekholm on myös ottanut tiukan kannan hyvin poliittissävytteiseen kappaleeseen.

– Kyllä se on ihan selvää, että tällainen sanoma ei sovi tähän kilpailuun. Meillä on ensi viikolla kaikkien maiden delegaatiojohtajat täällä Helsingissä, jolloin viimeistään keskustellaan tästä tapauksesta, Ekholm kommentoi Ylelle.

Kolmella eri kielellä – englanniksi, ranskaksi ja hepreaksi – lauletun kappaleen tarkoituksena on yhtyeen mukaan herättää keskustelua ja rikkoa hyväksyttyjä käyttäytymissääntöjä.