Beatrix Potter – taiteilijaelämää

Elokuvat · Stara.fi

Beatrix Potter – taiteilijaelämää -elokuva pohjautuu samannimisen lastenkirjailijan elämään. 1900-luvun alkupuolille sijoittuva elokuva valaisee lukuisia lastenkirjoja julkaisseen Potterin yksityiselämää viktoriaanisessa Englannissa.

Eläimistä pitävä ja vilkkaan mielikuvituksen omaava Beatrix Potter (Renée Zellweger) keksi pienestä pitäen lemmikkieläimistään tarinoita. Tuleva kirjailijanalku omasi myös taiteellista lahjakkuutta ja väritti tarinoitaan piirtämällä niistä kauniita kuvia.

Vanhempiensa kanssa asumaan jäänyt naimaton Potter haaveili lastenkirjan julkaisemisesta, ja kävikin näyttämässä teoksiaan lukuisille julkaisijoille. Naisen haave kävi vihdoin toteen, kun Warnen veljekset päättivät antaa Potterin lastenkirjan julkaisualalle halajavalle pikkuveljelleen Normanille (Ewan McGregor) näytönpaikaksi.

Norman ja Beatrix ryhtyivät yhdessä julkaisemaan Petteri Kaniini -nimistä teosta, joka saavutti kaikkien yllätykseksi suuren suosion. Yhteistyön lomassa myös romantiikka astui vihdoin vanhapiika-Potterin elämään.

Elokuva keskittyy kuvaamaan Beatrix Potterin intohimoa piirtämiseen ja eläinsatujen kirjoittamiseen sekä naisen kapinaa olla itsenäinen nainen miehisessä maailmassa. Potterin rakkauselämä jää elokuvassa sivujuonen rooliin, eikä se näin ollen traagisuudestaan huolimatta pysty herättämään katsojassa suuria tunteita.

Elokuvassa nähdään draaman lisäksi jonkin verran myös komiikkaa. Varsinkin Potteria kaikkialle seuraava iäkäs seuraneiti Miss Wiggin (Matyelok Gibbs) aiheuttaa jurolla olemuksellaan naurahduksia. Pääosan esittäjät Zellweger ja McGregor onnistuvat omissa rooleissaan hyvin.

Beatrix Potter – taiteilijaelämää seuraa kiinteästi ainoastaan Potterin elämää. Elokuvaan ei ole lisätty viihteellisyyttä monilla sivujuonilla, vaan leffa keskittyy vain Potteriin ja hänen työhönsä. Mökkihöperön, piirroseläimille puhuvan naisen verkkaisesti kulkevan elämän seuraaminen ei välttämättä massoja kiinnosta, mutta lämminhenkistä ajankuvausta kaipaaville sekä Potterin tuotantoa tunteville leffa on varmasti mielekästä katsottavaa.

Genre: Draama
Ohjaus: Chris Noonan
Pääosissa: Renée Zellweger, Emily Watson, Ewan McGregor, Bill Paterson, Barbara Flynn
Ensi-ilta: 21.9.2007
Kesto: 1:34

Pisteet: 3/5

Uusimmat