Kanye West : Graduation

Albumit · Stara.fi

Hiphop-artistien kovassa kiistassa 50 Centin kirkkaasti selättänyt Kanye West on tehnyt uransa parhaan albumin. Graduation ei sisällä pelkkiä hittejä, mutta levyn yleissoundi on erittäin laadukasta ja loppuun saakka hiottua.

Hieman yllättäen levyn paras raita löytyy jo introsta, jonka tarkoitus on vasta johdattaa kuulija levyn yleistunnelmaan. Good Morning (Intro) voisi olla vaikka joka-aamuinen herätyskappale, sillä sen kuoroteeman melodia on äärimmäisen kaunis ja tarttuva. Mahtavaa.

Toinen levyn kohokohdista on jo aiemmin hitiksi noussut ja Daft Punk -yhtyeen hittiä kierrättävä Stronger. Kappale on jo itsessään viiden tähden hittiviisu, ja electroa hiphopiin tässä mittakaavassa yhdistävä raita näyttää suuntaa myös koko genren soundin tulevaisuudelle. Klassinen piano yhtyy hiphopiin I Wonder -kappaleessa, jonka pianotunnelmointi on erittäin onnistunut valinta.

Good Lifen taustalla pyörii Eminemin suosikkisoundeihin lukeutuva ”lapsen vinkulaulu”, joka tuokin kappaleeseen hiukan fiilistä. Muuten raita ei juuri säväytä. Can’t Tell Me Nothing -kappaleen koukku löytyy jälleen naisvokaalista, joka tuo kappaleeseen yksinkertaisen, mutta olennaisen lisän. Everything I Am virittelee sekin tunnelmaa lähinnä pianolla, mutta homma jää hieman puolitiehen. Tunnelmaltaan kaunis biisi silti.

Barry Bonds on tunnelmaltaan 70’s-henkinen ja hämyisen salakapakan mieleen tuova kappale. Hittipotku silti puuttuu. Flashing Lights alkaa jarremaisesti ja homma jatkuu tyylikkään yksinkertaisella biitillä. Pian mukaan tulee kuitenkin naisvokaali ja aivan upea synaviritelmä. Tässä on selvästi tuleva hitti ja toivottavasti myös singlelohkaisu. The Glory ammentaa The Jackson 5 -yhtyeen aikaisia Motown-maisemia varsin onnistuneesti taustalaulua ja kepeitä soundeja myöden.

Levyn päättymistä pohjustava Homecoming toimii niin ikään pianonsa varassa, ja albumin päätösraita Big Brother ottaa mukaan pianon lisäksi myös viulun ja syntikan. Tuloksena on varsin toimiva raita, joka saa kuuntelemaan levyn yhä uudelleen ja uudelleen.

Kuten mainittua, kaikki levyn kappaleet eivät nouse hiteiksi ja pari lienee jopa täytemateriaalia. Hittipotkua ja sitä kautta tarttuvuutta ei löyty esimerkiksi kappaleista Champion ja unettavan tylsästä Drunk And Hot Girls -kappaleesta. Ensinmainitussa on tosin ihan ok naisvokaali.

Vaikka Graduation -levyltä löytyykin pari keskinkertaista täyteraitaa, ansaitsee se kirkkaasti täydet viisi pistettä, sillä ylivoimaisesti suurin osa kappaleista on erittäin tyylikkäitä viiden tähden vetoja. Tämä on niitä harvoja levyjä, joita levyarvostelijakin jaksaa kuunnella vapaa-ajallaan.

Pisteet 5/5

Kommentoi Facebookissa

Uusimmat