Paul Potts

Haastattelut · Stara.fi

Englantilainen laulaja Paul Potts on kuluvan vuoden yllättävimpiä menestysartisteja. Hän voitti kesällä Britanniassa televisioidun Britain’s Got Talent -nimisen kykyjenetsintäkilpailun, ja nousi samalla todelliseksi supertähdeksi. Stara tapasi hänet Lontoossa.

Paul Pottsin ujo olemus ja klassisten ooppera-aarioiden tulkinta tekivät vaikutuksen ihmisiin myös ympäri maailmaa. Miljoonat kansainväliset fanit seurasivat hänen etenemistään kilpailussa YouTube-internetsivujen avulla. Potts on itse ihmeissään menestyksestään.

– Harkitsin hakemuksen lähettämistä hartaasti ja pitkään. Epäilin lahjakkuuttani. Myös esiintyminen yleisön ja televisiokameroiden edessä arvelutti. Pelkäsin vain nolaavani itseni, Potts muistelee ravintolapöydän ääressä.

– Täytin internetsivuilta löytämäni hakemuksen monia kertoja turhaan, koska jätin sen aina lähettämättä. Kun kilpailun ilmoittautumisaika alkoi huveta, turvauduin kohtalooni.

– Täytin hakemuksen vielä kerran ja otin taskustani kolikon. Päätin kruunan olevan merkki osallistumisesta ja klaavan laulajahaaveeni lopullisesta hylkäämisestä. Onneksi kohtalo oli suotuisa ja sain kruunan, Potts kertoo Staralle.

Il Divon jalanjäljillä

Kykyjenetsintäkilpailu Britain’s Got Talentin pääpalkintona oli 100.000 punnan rahapalkinto. Kilpailun tuottajiin ja tuomareihin kuuluva Simon Cowell tarjosi Paul Pottsille myös levytyssopimusta. Hän hyväksyi mietiskelemättä ja jahkailematta tarjouksen. Paul Pottsista tuli nopeasti muun muassa Il Divon ja Westlifen tavoin artisti, jonka Cowell luotsasi kansainväliseen miljoonamenestykseen.

Paul Pottsin loppukesällä julkaisema debyyttialbumi One Chance ylitti muutamassa viikossa miljoonan kappaleen myyntirajan. Albumi on valloittanut hittilistan ykkössijan jo kahdeksassa maassa, muun muassa Britanniassa ja Australiassa sekä Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa.

– Kilpailun voitto oli toiveideni täyttymys. Rahapalkinto oli mukava bonus, koska en kilpailun edetessä ajatellut tai edes muistanut sitä. Levytyssopimuksen saaminen täytti puolestaan suurimmatkin haaveeni. Minullehan tarjottiin mahdollisuutta laulaa oma albumi, Potts kertoo innoissaan Staralle.

Debyyttilevy One Chance koostuu klassista ooppera-aarioista ja pophittien oopperanomaisista cover-versioista. Äänilevyn aloituskappale Puccinin säveltämä Nessun Dorma saa levyllä jatkoa muun muassa Paul Ankan ikivihreästä laulusta My Way ja R.E.M.-yhtyeen Everybody Hurts -hitistä. Potts on laulanut albumilleen myös oman versionsa Sarah Brightmanin ja Andrea Bocellin tunnetuksi tekemästä kappaleesta Time To Say Goodbye.

– Albumin sisältö oli tiimityöskentelyn tulosta. Mietiskelin Simon Cowellin ja muutaman levy-yhtiön edustajan kanssa laulettavakseni sopivia kappaleita. Valitsimme lopulta pitkältä listalta kymmenen parhaiten debyyttilevylleni soveliasta kappaletta.

Everybody Hurts oli ainoa laulu, jonka suhteen olin epävarma. Minulla oli vaikeuksia kuvitella, miten voisin tulkita siitä oman versioni. Kun aloimme työstää kappaletta studiossa, huomasin pystäväni esittämään siitä helposti täysin omanlaiseni tulkinnan.

Vaimo löytyi chattisivuilta

Paul Potts lauloi albuminsa kappaleet arvostettujen ammattituottajien johdolla. Nigel Wright on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Jose Carrerasin ja Barbra Streisandin kanssa. Steve Mac on puolestaan tehtaillut hittejä esimerkiksi Il Divolle ja Ronan Keatingille.

– Jännitin studioon ensimmäistä kertaa astumistani. Studiopöytien nappulat ja valot tekivät minuun suuren vaikutuksen. Rentouduin kuitenkin, kun minulle alettiin esitellä studiotyöskentelyn mahdollisuuksia. Olin laulaessani jo omassa elementissäni, Paul muistelee.

Kilpailuun osallistuessaan Paul Potts työskenteli vielä matkapuhelinmyyjänä. Hän avioitui vakuutusvirkailija-vaimonsa Julie-Annin, 27, kanssa vuonna 2003. Pariskunta löysi toisensa paria vuotta aikaisemmin internetin chattisivuilta.

– Olen ollut jo vuosikausia ahkera chattisivujen käyttäjä. Ne ovat hyvä tapa kommunikoida etenkin ujoille ihmisille.

– Julie-Ann oli chattiystäväni useita kuukausia ennen ensimmäistä tapaamistamme. Ystävyytemme ja suhteemme kehittyi luonnostaan. Vanhempani olivat ennen avioitumistaan kirjeenvaihtoystäviä. Chattiviestittely on kirjeenvaihdon moderni versio, Paul päättää Staran haastatttelun.

Jouni Leinonen

Lontoo