Tali-Ihantala 1944

Elokuvat · Stara.fi

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi tuottaa valkokankaalle taas itsenäisyyteemme tavalla tai toisella liittyviä elokuvia. Jälleen saamme kuitenkin huomata, että on vain yksi Tuntematon sotilas. Se ensimmäinen.

Tali-Ihantala 1944 on tositapahtumiin perustuva elokuva Suomen maailmankuulusta torjuntavoitosta, jolla ratkaistiin mahdollisesti koko Suomen itsenäisyys. Historiankirjat tuntevat tuosta taistelusta lukuisia upeita sankaritarinoita, mutta Åke Lindmanin käsittelyssä niistä ei jää mitään käteen. Toisin sanoen sankarit on käsikirjoituksessa ohitettu ja jätetty tyhjänpäiväisen uutismaisen kuvamateriaalin jalkoihin.

Elokuvan alkuperäinen ”käsikirjoitus” on kirjoitettu historiaan jo vuonna 1944, mutta tämän elokuvan perusteella Tali-Ihantalan ratkaisevasta taistelusta jää hatara ja sekava kuva. Elokuva pyrkii alussa perehdyttämään katsojan parissa minuutissa sotaa edeltäviin tapahtumiin, mutta koko tiivis tietopaketti menee katsojalta ohi lukuisine numeroineen ja päivämäärineen

Pintaraapaisun tyylinen kelvoton käsikirjoitus on elokuvan heikoin lenkki, mutta kovin kauas siitä ei jää casting. Näyttelijät on ilmeisesti valittu arvalla, sillä suurin osa varsinkin sivurooleista on täytetty Salatut Elämät -osaston sössöttäjillä, joiden puheesta ei saa edes selvää. Dialogia ei ole paljon, mutta sekin vähä on väkinäistä ja kliseistä. Onneksi pääroolit on täytetty edes jotenkin kelvollisilla näyttelijöillä. Sivurooleista varsinkin Jan-Christian Söderholm on varsin vakuuttava.

Kiitosta elokuva ansaitsee puvustuksesta ja maskeerauksesta. Molemmilla osa-alueilla on tehty hyvää työtä. Myös räjähdykset on hoidettu erittäin tyylikkäästi digitaalisesti tai ilman. Yksi erikoinen osa-alue on Lindmanin elokuvassaan harjoittama kielipolitiikka, sillä nyt rintamalla puhutaan pääosin ruotsia. Monet katsojat hymistelivätkin ääneen, kun suomipoika vetäytyi ”Tillbaka! Tillbaka!” -huutojen säestyksellä.

Elokuvan lähestymistapa ei ole sotaelokuva eikä varsinkaan draama, vaan kokonaisuutena Tali-Ihantala 1944 muistuttaa hätäisesti kasattua demovaiheessa olevaa dokumenttia, jonka kohtausten järjestys on valittu umpimähkään.

Genre: Sota / draama



Ohjaus: Åke Lindman, Sakari Kirjavainen



Pääosissa: Marcus Groth, Onni Thulesius, Asko Sarkola, Johan Hallström, Jesper Malm



Ensi-ilta: 7.12.2007



Kesto: 1:57

Pisteet 2/5