10.000 BC

Elokuvat · Stara.fi

Jonnekin historian hämäriin ajoittuva superfiktiivinen seikkailutarina 10.000 BC kertoo nuoresta metsästäjästä (Steven Strait), jonka rakastettu (Camilla Belle) ryöstetään vuoristossa sijaitsevasta kotikylästään faaraoiden orjaksi.

Metsästäjä ryhtyy ystävineen takaa-ajoon, mutta hän saa pian huomata olevansa jotain aivan muuta kuin tavallinen metsästäjä. Hänen käsissään on lopulta kokonaisten kansojen tulevaisuus, ja hänen tulevista teoistaan on kerrottu jo sukupolvien ajan. Nyt tuo tekojen aika on viimein käsillä, ja riistäjien tulee maksaa teoistaan verisesti.

Elokuva on hätkähdyttävä lähinnä täydellisen historiallisen ja maantieteellisen välinpitämättömyyden ansiosta, sillä tarinassa Egyptissä rakennetaan pyramidejä 10.000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, ja pyramideiltä on matkaa ”suureen vuoristoon” vain parin viikon vaelluksen verran. Hmmm. Ajankohtien sekoittaminen on leffan tyylikeino, joka ei kuitenkaan tässä elokuvassa mene aivan maaliin.

No, kyseessä on kuitenkin fiktio, joten nuo seikat voidaan hyvin unohtaa. Tarina on muuten hyvin rakennettu ja yhtymäkohdat todellisuuteen hauskoja.

Elokuvan perustarina on tuttu lukuisista ritari- ja metsästäjäaiheisista elokuvista. Lähinnä tulee mieleen taannoinen Apocalypto. Tutustuminen pidemmälle kehittyneeseen sivilisaatioon ja ruokakulttuuriin on herkullinen lisä tarinaan. Maisemat ovat kerrassaan upeat, ja siten myös lavastus on erittäin onnistunut. Maskeeraus on sekin vaikuttavaa.

Äkkipäätään voisi luulla, että sivuosassa nähdään suomalainen jimi Pääkallo, mutta se lienee jo liian kaukaa haettua. 10.000 BC on valloittava tarina rakkaudesta, joka pelastaa kansoja.

Genre: Toiminta / seikkailu / draama

Ohjaus: Roland Emmerich

Pääosissa: Steven Strait, Camilla Belle, Omar Sharif, Cliff Curtis

Ensi-ilta: 14.3.2008

Kesto: 1:51

Pisteet 4/5