Apulanta boikotoi Emma-gaalaa!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen Äänite- ja kuvatallennetuottajat ry. ÄKT jakoi maaliskuun alussa Helsingissä vuosittaiset Emma-palkinnot ansioituneille jäsenilleen. Palkittujen joukossa oli yllättäen myös Apulanta, joka ei kuitenkaan ilmaantunut paikalle noutamaan pystiään. Nyt on vahvistunut, että yhtye boikotoi koko tapahtumaa.

Aiemmin Apulanta ei ole saanut Emma-palkintoa, vaikka sen albumit ovat pitäneet albumilistan ykkösijaa hallussaan jopa 18 viikkoa yhteen menoon ja yhtye on ollut vuoden myydyin kotimainen yhtye. Julkisesti uskotaan, että Apulantaa ei haluttu palkita, koska sen levy-yhtiö Levy-yhtiö Oy ei ollut ÄKT:n jäsen.

Tämä johtopäätös vahvistui tänä vuonna, sillä pysti tuli sen jälkeen, kun Apulanta oli jättänyt levy-yhtiönsä. Myös yhtyeen keulahahmo Toni Wirtanen ihmettelee Emma-tapausta.

– Kaikkien muusikoiden ystävä, ÄKT halusi antaa Apulannalle Emma-palkinnon. Niinkuin on jo monessa paikassa tullut todettua, on meillä yhtyeenä sekä Levy-yhtiöllä ollut pitkään varsin traumaattinen suhde tuohon järjestöön. Levy-yhtiöhän ei siihen yhdistykseen kuulunut eikä kuulu, joten se aiheutti aikanaan hyvinkin paljon kahnausta ja hiertämistä, Wirtanen toteaa yhtyeen verkkosivuilla.

– Jotenkin vain tuntuu, että tämän palkinnon ajankohdassa haiskahtaa vahvasti se, että emme enää ole Levy-yhtiön leivissä. Mene ja tiedä. Muuten en kyllä keksi, miten juuri tämä levy kaikista noista yhdeksästä olisi pokaalin arvoinen ja mikään muu ei. Ja miksi yhtyeemme juuri nyt olisi palkinnon arvoinen, mutta ei esimerkiksi silloin, kun olimme 18 (vai oliko se 16 vai 19) viikkoa ygösenä putkeen.

Apulanta päätti tästä syystä jättää väliin koko Emma-gaalan, eli yhtye ei ollut lainkaan paikalla, vaikka palkinnon jakaja sellaista väittikin huhuillessaan Wirtasta lavalle vastaanottamaan pystiään.

– Joka tapauksessa, vaikka tänä vuonna meille olikin laitettu aika monta ehdokkuutta noihin eri sarjoihin, ei se silti paranna koko instituutuion kuvaa silmissämme. Eikä se, mitä tuo instituutio edustaa, siitä muutu, olemmeko me ehdolla heidän kisoissaan vai emme. Tai siitä, saammeko me sieltä palkintoja vai emme. Poikien kanssa jätimmekin nuo kinkerit suvereenisti väliin.

Kolme vuotta sitten Wirtanen totesi koko Emma-gaalan olevan sisäpiirien suihinottoa.

– Emmoissa on kyse siitä, että musiikkiteollisuuden urpot ottavat toisiltaan suihin palkintojen muodossa. Sulle, mulle, sulle, mulle…. Siellä on (raadissa) pääsääntöisesti toimittajia, radioväkeä yms ryhmää, jotka bailaavat isojen levylafkojen rahoilla joka viikko. Arvatkaa siinä sitten, kelle pokaalit menevät, Wirtanen tiedusteli tuolloin kirjoituksessaan.