”Emma-gaala sisäpiirien suihinottoa?”

Viihdeuutiset · Stara.fiApulanta-yhtyeen Toni Wirtanen suomii raskaalla kädellä Emma-gaalaa ja sen järjestäjää Ääni- ja kuvatallennnetuottajat ry:tä (ÄKT). Wirtasen yhtye on kiistatta viimeisen kymmenen vuoden menestyneimpiä kotimaisia yhtyeitä, mutta silti yhtään Emma-pystiä ei ole yhtyeelle tullut. Pari ehdokkuutta tosin.

– Nythän on niin, että nuo Emmat jakaa Ääni- ja kuvatallennetuottajat Ry, eli ÄKT. Levy-yhtiö (ja Apulanta luonnollisesti sen osana) ei kuulu ÄKT:hen, joten ÄKT on todella nihkeä ylipäätään tunnustamaan meidän olemassaoloamme. He eivät näinollen myöskään halua meitä mukaan Emma-kemuihinsa, Wirtanen kirjoittaa Levy-yhtiönsä foorumilla.

– Emmoissa on kyse siitä, että musiikkiteollisuuden urpot ottavat toisiltaan suihin palkintojen muodossa. Sulle, mulle, sulle, mulle…. Siellä on (raadissa) pääsääntöisesti toimittajia, radioväkeä yms ryhmää, jotka bailaavat isojen levylafkojen rahoilla joka viikko. Arvatkaa siinä sitten, kelle pokaalit menevät…

Vuonna 2004 kaksi kotimaista sinkkua ylitti platinalevyrajan – Nightwishin Nemo ja Apulannan Pudota-EP. Jälkimmäinen oli myös kymmenen viikkoa listaykkösenä, mutta Apulanta ei päässyt edes ehdolle Emma-pystin saajaksi. Vuonna 1998 Apulanta pääsi tosin ehdolle 18 viikon listaykkösen ja triplaplatinalevyn jälkeen, mutta Vuoden Biisi -pysti meni vähemmän myyneelle ja heikommin menestyneelle kappaleelle.

– Mikä suomalainen bändi on myynyt melkeinpä puoli miljoonaa äänitettä ja viettänyt yli 70 viikkoa Suomen albumi- tai singlelistan ykkösenä, mutta joka ei kuitenkaan ole juuri ikinä Emma-ehdokkaana, saati sitten saanut yhtään pystiä? Niinpä…, Wirtanen toteaa.

Vuodatuksen viimeinen, ja myös täysin aiheellinen, sivallus menee myös nappiin.

– Minähän vain sävelsin, sanoitin, sovitin, tuotin ja osittain soitin vuoden debyyttilevy-Emman voittaneen levyn, eli Irinan Vahva-levyn. Kuitenkaan meikää ei millään pystytty kutsumaan itse kinkereihin, Wirtanen toteaa.