Madonna : Hard Candy

Albumit · Stara.fi

Albumi on harvoin parempi kuin osiensa summa. Madonnan tuore Hard Candy -levy on kuitenkin juuri sellainen, ja samalla myös kirkkaasti vuoden paras poplevy. Levy on täynnä upeaa elektronista poppia, ja kappaleiden melodiat ja soundit asettavat genren julkaisuille uuden standardin.

Levyn tuotantotiimissä onkin ollut mukana käytännässä nimekkäin mahdollinen tämän ajan asiantuntijajoukko, kuten Justin Timberlake, Timbaland, Pharrell Williams, Nate Hill ja Kanye West.

Levyn avausraita Candy Shop avaa levyn hieman laiskasti ja Justin Timberlaken ja Timbalandin feattaama 4 Minutes tarjoaa vain keskinkertaista hittipotkua. Kumpikaan ei kuulu levyn parhaimpiin raitoihin. Sen sijaan Give It To Me tarjoaa pieniä, mutta erittäin toimivia soundielementtejä, joita on normaalisti käytetty trancen puolella. Heartbeat -kappaleen laulumelodia on erittäin tyylikäs ja biitti potkii hyvin.

Levyn varsinaisia hittilekoja edustaa muiden muassa uskomattoman hieno Miles Away, jonka kokonaismelodia ja erityisesti kertosäe tekevät kappaleesta klassikon jo syntyessään. Upea soundimaailma ammentaa osuvasti 90-luvun konetarjontaa. Samaan sarjaan menee myös yksinkertaisen tyylikäs She’s Not Me, jossa kaikki palaset hipovat täydellisyyttä. Incredible on kaunis slovaritunnelmainen raita.

Levyn paras raita on kuitenkin Beat Goes On, jossa vierailee Kanye West. Biisin kellomelodia on uskomattoman upea ja se tarttuu kuin purkka tukkaan jo ensimmäisellä kuuntelukerralla. Tässä on kaikin puolin täydellinen popraita ja takuuvarma hitti. Dance 2 Night lainaa biitin kasarihiphopista, mutta päälle on lisätty janetjacksonmainen kaunis melodiakulku. Lopputuloksena on hieno fiilistely.

Hieman kornin kuuloinen ja soundeiltaankin laiska Spanish Lesson vastaa levyn täyteraita-osastosta – onneksi yksin. Devil Wouldn’t Recognize You jatkaa nimittäin jo tyylikkäämmin erityisesti kertosäkeensä upean melodian osalta. Albumin päättää rikotulla biitillä keskinkertaisesti rullaava Voices.

Vaikka vuosi ei ole vielä edes puolivälissä, voidaan hyvällä omallatunnolla sanoa, että upea Hard Candy on todennäköisesti vuoden paras poplevy. Samalla se on Madonnan paras albumi sitten Madonna ja Like A Virgin -klassikkojen.

Pisteet 5/5