Mamma Mia!

Elokuvat Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman menestyneimmän discoyhtyeen ABBA:n musiikki on soinut jo pitkään Mamma Mia! -musikaaleissa ympäri maailman teatteri- ja konserttilavoja. Nyt menestysmusikaali on viimein saatu myös valkokankaalle.

Elokuva kertoo kreikkalaisella saarella 20-vuotiaan tyttärensä Sophien (Amanda Seyfried) kanssa hotellia pyörittävästä Donnasta (Meryl Streep). Tytär on menossa avioon ja hän haluaa juhlan kunniaksi saada viimein selville totuuden isänsä henkilöllisyydestä. Siksi hän kutsuu häihin myös äidin päiväkirjassa mainittuja entisiä kumppaneita (mm. Pierce Brosnan). Äidiltään salaa tietenkin.

Railakkaan menneisyyden omaava äiti yllättyy entisten heilojensa saapuessa paikalle. Samalla he kaikki joutuvat miettimään menneisyyttään ja tulevaisuuttaan uudelleen. Sophien tarkoituksena on kuitenkin vain selvittää kuka kolmikosta on hänen isänsä, mutta se osoittautuukin varsin vaikeaksi tehtäväksi.

Elokuvan tarina on rakennettu ABBA:n tuttujen klassikkohittien ympärille ja kappaleet onnistuvat kuljettamaan tarinaa erittäin sujuvasti myös valkokankaalla. Musiikille ei ole annettu liian suurta osuutta ja kappaleet on aseteltu oikeisiin kohtiin. Siksi musiikki tukee hienosti tarinaa sen sijaan että se pysäyttäisi tarinan kulun, kuten vastaavissa elokuvissa usein käy. Joissain laulukohtauksissa liika musiikkivideomaisuus on tosin jo kornia, mutta joukkokohtaukset pelastavat tilanteen näyttävyydellään.

Elokuvan casting on toteutettu pääosin hienosti. Tuoreen nimen kiinnittäminen päätähdeksi on onnistunut valinta, sillä suloinen Amanda Seyfried tekee itsestään tämän elokuvan myötä todellisen supertähden. Homssuinen Meryl Streep ei ole parhaimmillaan roolissaan eikä myöskään ABBA:n tulkitsijana. Myöskään Pierce Brosnan ei loista laulajana, vaikka muuten suoriutuu mukavasti. Sivuosat on miehitetty upeasti.

Sekä Tom Hanksin että ABBA:n miesten kultasormien jäljet näkyvät lopputuloksessa, sillä elokuva on ajaton klassikko jo syntyessään. Mamma Mia! on vauhdikas ja hersyvän hyväntuulinen elokuva perheen ja rakkauden merkityksestä. Täydet pisteet ja papukaijamerkki.

Ohjaus: Phyllida LloydPääosissa: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Colin Firth, Christine Baranski, Julie Walters, Stellan Skarsgård, Dominic CooperEnsi-ilta: 18.7.2008Elokuvan kesto: 1:51

Pisteet 5/5