Pepe Deluxe

Haastattelut · Stara.fi

Uutta albumiaan parhaillaan työstävä suomalainen elektronisen musiikin yhtye Pepe Deluxe sai kunnian avata Ilosaarirockin sunnuntain Kolmoslavan tunnelmallisessa teltassa. Stara tapasi yhtyeen keikan jälkeen backstagella.

– Oli aivan mahtavaa aloittaa Ilosaarirockin sunnuntai, se on paljon haastavampaa kuin esiintyä illalla. Tää on äärimmäinen esimerkki soittaa sunnuntaiaamuna, kun pitää saada niin sanotusti kone käyntiin kahden päivän biletyksen jälkeen. Siinä vaaditaan artistilta vähän enemmän duunia. Me ollaan vähän kuin festareiden aerobic-ohjaajia, leppoisa yhtye naureskeli yhteen ääneen.

Keikka alkoi yleisön puolesta hieman vaisusti, mutta kun yhtyeen biitit alkoivat raikua festarikansan korviin, alkoi teltta täyttyä kiivaaseen tahtiin. Pepe-fanit yltyivät tanssimaan, kun viimeisetkin unihiekat oli hieraistu pois silmistä. Monipuolinen keikka tarjosi jokaiselle jotakin.

– Käytiin tunnin aikana läpi melkein koko länsimaisen musiikin historia, paitsi unohdettiin goottimeininki. Ihan superhauskaa päästä lämmittelemään muita bändejä, vaikka meidän musa toimiikin paremmin illalla sisätiloissa, tunnusti Jari ”James Spectrum” Salo keikan jälkeen.

Sisustusarkkitehtuurista, hämäristä valokuvista ja hyvästä kirjallisuudesta inspiraationsa ammentava Pepe Deluxe myöntää ottavansa vaikutteita ruotsalaisilta.

– Ne on kauniimpia ja parempia ja niillähän on ne kuninkaallisetkin, perustelee James Spectrum.

Pepe Deluxe vie sivistystä Englantiin

Bändillä on kova hinku päästä Ruotsiin keikoille, mutta he ovat huomanneet, että suomalaisten yhtyeiden on paljon helpompi päästä musiikin suurvaltaan Englantiin keikalle kuin sinikeltaiseen naapurimaahan. Ensi vuonna uuden albuminsa julkaiseva Pepe Deluxe on lähes ehdottomalla keikkatauolla, mutta on silti ottanut vastaan keikkatarjouksia, joista ei ole yksinkertaisesti voinut kieltäytyä. Yhtye lähteekin elokuussa Brightoniin keikkareissulle.

– Yritämme viedä sivistystä Englantiin, se maa on länsimaiden Venäjä, paitsi Venäjälläkin hommat toimii paremmin. Selvänä pysyminen on vaan järjettömän vaikeaa, yhtye nauroi.

– Me oltiin viime reissulla BBC6:n suorassa lähetyksessä ja ne kysyivät, että mitäs te tänne tulitte, et mikä meininki ja me sanottiin, että tultiin tänne treenaamaan, ku meil on keikkoja Suomessa. Ne ajatteli, et joko noi on tosi tyhmiä tai tosi arrogantteja, tarinoi James Spectrum.

Kriitikoiden suosikki

Visuaalisuudestaan tunnettu yhtye julkaisee normaalisti uuden levyn noin neljän – viiden vuoden välein ja siihen on selvä syy.

– Me tehdään aina periaatteessa kokoelmalevy, eli julkaistaan aina se Best Of eikä niitä levyjä, joissa on kaksi hyvää biisiä ja loput kuraa, itsevarma yhtye uhkuu.

Viime vuoden kriitikko-Emman Spare Time Machine -albumillaan pokannut yhtye suhtautuu kriitikoiden suosioon leppoisasti.

– Onhan nekin ihmisiä. On mahtavaa miellyttää tyyppejä, jotka kuuntelee työkseen aivan sairaasti musiikkia. Saan itsekin aina välillä lähes pikkutyttömäisiä fiiliksiä joistain biiseistä ja se muistuttaa siitä, miksi tekee musiikkia. Jos kriitikot diggaa niin sehän on merkki siitä, että suuri yleisö ei silloin diggaa eli meidän kohdeyleisö on selvästi kriitikot, James Spectrum analysoi pilke silmäkulmassa.

Pepe Deluxea on vaikea lokeroida, mutta elektronista musiikkia soittavaan yhtyeeseen on ainakin liitetty termit breakbeat, big beat, downtempo ja hip hop. Pepe Deluxen voi nähdä seuraavan kerran Suomessa 15. elokuuta Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla.

Ninni Suomalainen