Hiphop-legenda Sugarhill Gang syyskuussa Suomeen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ensimmäisenä maailmassa hiphop-musiikin listoille nostanut amerikkalainen hiphop-kolmikko Sugarhill Gang saapuu konsertoimaan Suomeen. Rapper’s Delight -klassikon työstänyt yhtye nousee Helsingin Nosturin lavalle 5. syyskuuta.

Vuonna 1979 Rapper’s Delight kimposi Yhdysvaltojen hittilistoille sijalle 36. ja r&b-listalle sijalle neljä. Tuohon aikaan hiphop ei todellakaan ollut amerikkalaisten soitto- ja myyntilistojen suosikkitavaraa, vaan sitä pidettiin vain radikaalien mustien musiikkina, jota jopa selkeästi mustan musiikin ammattilaisten piireissä väheksyttiin. Rapper’s Delight myi kuitenkin Yhdysvalloisa kultaa ja platinaa. Singlen lopullinen myyntimäärä oli yli kahdeksan miljoonaa kappaletta.

Mielenkiintoiseksi Rapper’s Delight -biisin menestyksen teki se, että siinä tehtiin eräällä lailla myös sämpläyksen historiaa, sillä biisin pääbassolinja kopioitiin funk-legenda Chicin hittibiisistä Good Times. Kopiointi johti kuitenkin oikeustoimiin, joiden seurauksena Chic-yhtyeen biisintekijälle Nile Rodgersille määrättiin maksettavaksi huikeat rojaltikorvaukset.

Sugarhill Gangin kokoonpanoon vuonna 1979 kuuluivat Guy O’Brien eli Master Gee, Michael Wright eli Wonder Mike ja Big Bank Hank. Taustatukena toimi voimallisesti ja merkittävästi Living Colour -yhtyeen basisti Doug Wimbish. Nimensä kokoonpano sai löytäjänsä, Sylvia Robinsonin omistaman levymerkin, Sugar Hill Recordsin, mukaan. Helsinkiin saapuvassa alkuperäisessä Sugarhill Gang -kokoonpanossa esiintyvät Master Gee, Wonder Mike ja Big Bank Hankin jo aikoinaan korvannut Hen Dog.

Rapper’s Delight jäi Sugarhill Gangin tunnetuimmaksi hitiksi, vaikka yhtye nousikin vielä myöhemmin listoille mm. sellaisten biisien kuin Apache, Eight Wonder, Rapper’s Reprise (Jam Jam), Showdown, Kick It Live from 9 to 5 ja Living In The Fast Land siivittämänä.

Uusimmat