Teosto haluaa muistitikuille tekijänoikeusmaksun

Viihdeuutiset · Stara.fi

Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry. haluaa saada kiintolevyt, muistitikut, muistikortit ja musiikkipuhelimet hyvitysmaksun, eli niin sanotun teostomaksun, piiriin. Tämä nostaisi huomattavasti näiden laitteiden hintaa.

Teoston mukaan musiikkipuhelimia ja muistitikkuja käytetään nykyisin myös musiikin tallentamiseen ja yksityiseen kopiointiin. Tällä hetkellä maksua peritään jo muiden muassa tyhjistä CD- ja DVD-levyistä, digibokseista sekä MP3-soittimista. Hinta määräytyy kulloisenkin laitteen tallennuskapasiteetin mukaan.

Teoston tuore esitys hyvitysmaksuista löytyy PDF-muodossa tästä.

Esitys vaatii vielä esimerkiksi opetusministeriön hyväksymisen, minkä varaan tuskin kannattaa kovin paljon laskea. Pari vuotta sitten ministeriö ja eduskunta hyväksyivät nimittäin tekijänoikeuslaiksi niin sanotun Lex Karpelan, joka osoittautui huonosti valmistelluksi ja hyvin ongelmalliseksi. Kansanedustajat, opetusministeriö ja lain läpi ajanut ministeri Tanja Karpela eivät itsekään tienneet mitä laki todellisuudessa kielsi ja mitä salli.