Sandra Bullock haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Näyttelijä Sandra Bullock tähdittää parhaillaan uutta Odottamaton ehdotus -elokuvaansa myös Suomen valkokankailla. Viihdelehti Stara tapasi Hollywood-kaunottaren New Yorkissa.

Supertähti saapuu haastateltavaksi Alberta Ferrettin näyttävässä mekossa. Uuden elokuvan kohutuimmassa kohtauksessa hänet nähdään vastanäyttelijänsä Ryan Reynoldsin kanssa myös alastomana. Molempien intiimit paikat on kuitenkin peitettynä.

– Se olikin koko jutun vaikein asia. Ryanin tarvitsi peittää vain yksi alue, mutta minulta piti peittää useampia. Tuo kohtaus on kuitenkin hauska vain jos minä näyn siinä kokonaan. Jos kuvaa olisi rajattu, yleisö ei olisi uskonut minun olevan alastomana, eikä se olisi ollut yhtä hauskaa. Kyse oli myös oikeasta ajoituksesta. Se oli kuin tanssikoreografiaa. Kuin tanssia, Sandra Bullock nauraa.

Kuvausryhmän edessä nakuileminen ei ollut Bullockille helppoa, sillä kyseessä oli hänen ensimmäinen alastonroolinsa.

– Päätin, että jos esiinnyn urallani täysin alastomana, nyt olisi siihen täydellinen tilaisuus tehdä se hauskasti. Kolmannen tunnin jälkeen asiat alkoivat lopulta sujua, kun alastomuus alkoi tuntua normaalilta. Tiesimme saavamme hyvät naurut.

– Ryan ja minä halusimme tehdä alastonkohtauksesta hauskan ja sellaisen, jota ihmiset eivät ole aiemmin nähneet. Alastomuus vie mielikuvituksen ja hauskuuden, joten päätimme saada ihmiset nauramaan. Toisaalta parhaissa rakkauskohtauksissa ei nähdä kovinkaan paljoa paljasta pintaa.

– Meidän piti varoittaa kuvausryhmää syömästä lounastaan nakuillessamme, koska tilanne voisi ryöstäytyä käsistä. Kaikki meni kuitenkin hyvin. Pyysin vain nöyrästi, ettei materiaali päätyisi YouTubeen.

”En voi sietää romanttisia komedioita”

Odottamaton ehdotus -elokuva on lainannut tunnelmiaan myös vuosikymmenten takaisista elokuvista, joissa romantiikka ja komedia yhdistyivät. Sandra Bullock on kuitenkin jo vuosia sitten ilmoittanut lopettavansa romanttisten komedioiden tekemisen. Nyt hän kuitenkin tähdittää jälleen sellaista.

– Käsikirjoituksessa oli tosiaan 30- ja 40-lukujen Hepburnin ja Tracyn tunnelmaa, kuten esimerkiksi Philadelphia Storyssä. Niissä kaikki eivät olleet huolissaan siitä että olivat tarpeeksi söpöjä ja sen sellaista. Niissä oli kuitenkin tunteikkaita asioita ja draamaa. He kirjoittivat aikanaan komedioita, joissa oli sattumalta mukana myös romantiikkaa.

– Minä lakkasin tekemästä romanttisia komedioita, koska en voinut sietää niitä. Ne eivät olleet hauskoja, joten niitä ei olisi pitänyt kutsua ”komedioiksi”. Ne eivät olleet myöskään romanttisia. Tämä elokuva on kuitenkin suuri komedia, jossa on suuria henkilöhahmoja. Olen iloinen, että käsikirjoitus oli niin fiksu, ja että mies kirjoitti naiselle roolin, jossa on munaa.

Näyttelemisen lisäksi Bullock toimii myös elokuvan tuottajana, vaikka alunperin hän tyrmäsi koko projektin.

– Minä kieltäydyin tuottamasta tätä elokuvaa. Ensin en edes halunnut lukea käsikirjoitusta, sillä kerroin keskittyväni aivan muihin asioihin. He pyysivät minua kuitenkin lukemaan sen, mutta minua ei kiinnostanut, koska esittelyssä luki ”romanttinen komedia”. Lopulta eräs tuttuni pyysi saada mielipiteeni tarinasta ja yllättäen huomasin sen olevankin hyvin kirjoitettu, eikä se tuntunut lainkaan romanttiselta komedialta.

– Kerroin heille tarkastelevani asiaa avoimemmin, mikäli he luopuisivat sen nimittämisestä romanttiseksi komediaksi, Sandra Bullock kertoo vaatimuksistaan Staralle.

”Olin kaikkien vihaama narttu!”

Näyttelijä voi rooliin valmistautumisensa jälkeen astella kuvauspaikalle ja päivän jälkeen mennä kotiin viettämään perhe-elämää. Tuottaja ei kuitenkaan pääse projektia pakoon edes kotonaan.

– Tuottajana olin läsnä 24/7 joka päivä. Siitä tuli koko elämäni. Olin mukana rahoituksen hankkimisessa, elokuvan kehittämisessä ja näyttelijöiden valinnassa. Pelkällä näyttelemisellä on suuri ero siihen, että olen vastuussa myös tuottajana. Se rasittaa minua tavoilla, joilla sen ei pitäisi, ja univelka saa minut sairastumaan.

– Ongelmaksi muodostui oikean ohjaajan valitseminen tämänkaltaiselle komedialle. Emme voineet tehdä siitä typerää ja nostimme siksi rimaa. Tuottajat ehdottivat Ryania mukaan. Olin tuntenut hänet jo jonkin aikaa, joten minun oli vaikea kieltäytyä tarjouksesta. Sitten kaikki palaset alkoivat yhdistyä.

– Oli taivaallista olla kolmen kuukauden ajan kaikkien vihaama narttu. Tuottajana olin anteeksiantamaton ja rakastin sitä. Se oli hauskaa. Samalla ymmärsin miksi kuvausryhmät pelkäävät tuottajia. Pidin siitä ja teen sitä jatkossakin. Tämän ryhmän kanssa tunsin oloni kotoisaksi ja haluan tehdä vielä toisenkin komedian samojen ihmisten kanssa.

– Rakastan ja vihaan elokuvantekoa samaan aikaan, koska otan sen hyvin henkilökohtaisesti. En enää nauti kameran edessä olemisesta niin paljon kuin ennen. Siksi olen nykyisin valikoivampi rooleissani.

”700.000 dollarin rasvaimu?”

Valkokankaalla alastomana poseeraaminen on näyttelijälle usein kova paikka. Myös Sandra Bullock joutui pitämään erityisen hyvin huolta kunnostaan ennen kuvauksia.

– Minulle tehtiin ennen kuvauksia paljon operaatioita. Pelkkää rasvaimua! Yhteensä noin 700.000 dollarin arvosta. No ei kai, Sandra Bullock vitsailee Staralle.

– Olen ollut aina hyvässä kunnossa. Työssämme on hauskaa, että saamme palkkaa kuntoilusta. Ennen kuvausten alkamista minulla oli henkilökohtainen kunto-ohjaaja, sillä halusin olla kunnossa elokuvaa varten. Kuvausten lähestyessä minun piti jättää donitsit. Samalla piti olla joku tavoite, kun tiesin olevansa pian alastomana valkokankaalla kuuden metrin kokoisena.

– Rakastan vartaloani, ja alastonkohtauksen kuvaamista seuraava päivä oli hieno, sillä sain jälleen syödä mitä halusin. Tätä roolia varten kuntoilin kovasti kolmen kuukauden ajan. Halusin näyttää hyvältä, mutta en ole fanaattinen, sillä rakastan myös ruokaa.

Elokuvassa Sandra Bullockin roolihahmolla ei ole muuta elämää kuin työnsä. Näyttelijän mukaan hän tuntee samanlaisia ihmisiä myös tosielämässä.

– Yhteiskunnan mukaan sinulla pitää olla tiettyjä asioita elämässäsi tai muuten olet epätäydellinen. Sama koskee miehiä. Tunnen monia naisia, joille työ on heidän elämänsä ja jotka ovat tyytyväisiä eivätkä kaipaa muuta. Roolihahmoni Margaret huomaa kuitenkin jotain puuttuvan.

– Siviilissä minä itse herään aamuviideltä, monen muun mennessä vasta nukkumaan. En mittaa menestystä sillä paljonko on rahaa pankkitilillä, mutta on hyvä pystyä maksamaan laskunsa. Se kuulostaa hieman tekopyhältä. Minä en tarvitse suurta palkkashekkiä tai kameran edessä olemista tunteakseni oloni hyväksytyksi.

”Homoliittojen vastustaminen häpeällistä”

Aiemmin avioliittoa julkisesti väheksynyt supertähti meni lopulta naimisiin vuonna 2005 televisiotähti ja hurjapää Jesse Jamesin kanssa. Samalla hänen kantansa avioliittoon on yllättäen kokenut täyskäännöksen.

– Katson sitä nyt omasta näkökulmastani. Aiemmin minulla ei ollut siihen kunnollista näkökulmaa. En arvostanut sitä, enkä nähnyt sitä upeana asiana. Minulla oli avioliitosta pahat ennakkoluulot, enkä halunnut naimisiin tai sitoutua instituutioon, koska en nähnyt siinä mitään hyötyä. Avioliittoon ei mielestäni saisi kohdistaa liian suuria odotuksia, ettei tule pettymyksiä.

– Moni ihminen puhuu avioliitostaan tavalla, jossa he ovat ”asettuneet aloilleen” tai ”minun mieheni sitä ja vaimoni tätä”. Se kuulostaa siltä, että he ovat joutuneet asettumaan aloilleen, eivätkä ole siksi saavuttaneet onneaan. Siksi sain väärän kuvan avioliitosta.

Kysymys homoliitoista saa Bullockin innostumaan toden teolla. Hän tunnustautuu homoliittojen kannattajaksi viitaten myös Yhdysvaltojen perustuslakiin.

– Todellakin! Mutta älä edes aloita, sillä muuten olemme täällä koko päivän. Sananvapauden ja onnellisuuden tavoitteleminen on mielestäni ”jossain sopimuksessa”. Minusta on häpeä, että laki määrää kenen kanssa voimme mennä naimisiin. Se on häpeällistä.

– He – ja heillä tarkoitan läheisiä homoseksuaaleja ystäviäni – ovat usein parempia vanhempia kuin monet heteroparit. Me asetamme rakkaudelle rajoja, mutta mille perustalle maamme olikaan perustettu? Jos haluat mennä naimisiin koirasi kanssa ja rakastat sitä, sinun pitäisi mennä sen kanssa naimisiin.

”Hankkikaa itse omat viisuminne!”

Elokuvassa Bullockin roolihahmo menee miehen kanssa naimisiin, jotta tämä saisi viisumin Yhdysvaltoihin. Tosielämässä hän ei kuitenkaan moiseen suostuisi.

– En hitossa! Hankkikaa itse omat viisuminne. Tehkää töitä sen eteen, Sandra Bullock nauraa.

Esimerkiksi australialainen suosikkinäyttelijä Hugh Jackman on joutunut vastaavanlaiseen ongelmaan, sillä hänellä ei ole työlupaa Yhdysvalloissa.

– Heittäkää hänet ulos täältä! Poistakaa hänet maasta! Ei kai, minä en menisi sen takia naimisiin, koska jos itse muuttaisin asumaan uuteen maahan, haluaisin ansaita itse kansalaisuuteni. Monet tänne muuttaneet ja kansalaisuuden saaneet tuntevat tämän maan paremmin kuin minä, ja se on noloa.

Hollywood-tähti pelkää joutua tekemisiin poliisin kanssa.

– Nähdessäni poliisin kadulla olen varma, että joku on piilottanut huumeita autooni. Olen liian pelkuri valehdellakseni. Olen kuitenkin todella hyvä valehtelija, silloin kun ehdin suunnitella sen kunnolla. Muistan yksityiskohdat vielä vuosienkin päästä, mutta olen liian pelkuri valehdellakseni. Aviomieheni pelkää kuitenkin minua. Näkisitpä miltä näytän aamuisin, Sandra nauraa.

– Olen tyytyväinen kaikkiin tekoihini ja päätöksiini elämässä. Myös niihin, jotka osoittautuivat myöhemmin virheiksi. Virheet ovat johdattaneet minut tähän onnelliseen tilanteeseen. Kaikki se on kasvattanut minua.

Elämään peruspositiivisesti suhtautuva supertähti kertoo olevansa helppo nauratettava, ja nauravansa jopa itselleen. Ainakin alastomana.

– Mikä saa minut nauramaan? Minä alastomana, erityisesti kotimme kauheassa valaistuksessa. Myös hassut eläimet naurattavat minua. Olen helppo nauratettava, ja rakastan kieroutunutta huumoria. Pidän ihmisistä, jotka eivät lainkaan suodata mitä suustaan päästävät.

Tuottajana nykyisin myös kameran takana toimivalla kaunottarella on elokuvien välillä aikaa myös muunlaiselle bisnekselle. Uransa alkuaikoina hän kuitenkin joutui monien muiden tapaan huijareiden kohteeksi.

– Minulla on ollut pomoja, jotka ovat olleet limaisia ja julmia. Urani alussa työskentelin ohjaajan kanssa, joka kertoi antavansa minulle potkut, koska en suostunut sänkyyn hänen kanssaan. Hän kertoi minun olevan karmea ja että elokuva menisi pilalle takiani. Myöhemmin kuulin hänen olleen muillekin samanlainen, joten en ollut ainoa.

– Restautoin nykyään vanhoja historiallisia rakennuksia ja avasin äskettäin Austinissa sijaitsevaan vanhaan kauppaan oman kukkakaupan ja einespuodin. Toisella puolella katua on omistamamme bistro. Olen siellä itsekin palvelemassa asiakkaita. Pidän siitä silloin kun en ole täällä New Yorkissa. Se on mahtavaa pientä bisnestä. Rakastan ruokaa ja kaikkia kokkiohjelmia, Sandra Bullock toteaa Staralle haastattelun päätteeksi.

Nick Freeman

The Interview People

New York