Helldone vuodenvaihteessa Tavastialla

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viidettä kertaa järjestettävä Helldone Festival kansoittaa Helsingin Tavastian jälleen vuodenvaihteessa. Pääesiintyjä HIM valtaa lavan peräti neljänä iltana peräkkäin esitellen yleisölleen tälläkin kertaa myös nousevia suomalaisbändejä.

Tämän vuoden erikoisvedoista vastaavat helsinkiläinen The 69 Eyes ja Liverpoolista kotoisin oleva Anathema Acoustic. Kyseiset bändi isännöivät festivaalin aikana akustisella otteella intiimiä Semifinal-klubia.

HIM on elokuun alkupäivistä lähtien viettänyt aikaansa Los Angelesissa, jossa yhtye on äänittänyt seitsemättä studioalbumiaan tuottajanaan Matt Squire. Tässä vaiheessa työnimen Screamworks: Love in Theory and Practice alla kulkevan levyn julkaisuajankohta on ystävänpäivä 2010.

Helmikuussa bändi palaa myös tien päälle, kun Australian-kiertue polkaistaan liikkeelle Brisbanessa. Helldone Festival on kuitenkin paljon muutakin kuin HIM, vaikka tapahtuma alunperin syntyikin bändin vuodesta 1998 alkaen heittämien uudenvuodenaaton keikkojen pohjalle.

Semifinalissa esiintyvä The 69 Eyes on juuri julkaissut uransa ehdottomasti sähköisimmän ja rankimman albumin nimeltään Back In Blood. Parhaillaan Yhdysvaltoja kiertävä bändi soittaa ennen Helldoneen saapumistaan vielä tukun keikkoja Suomessa ja jo tammikuun puolessavälissä on vuorossa kiertueen Euroopan osio. Helldone Festival tarjoaa vampyyriviisikolle tervetulleen mahdollisuuden ottaa kolmen illan ajan rennosti ja vetää ne piuhat kerrankin irti vahvistimista unplugged-keikoillaan.

Semifinalissa uudenvuodenaattona esiintyvä Anathema oli aikoinaan brittiläisen doom metalin pioneereja, mutta bändi on rikkonut musiikillisessa seikkailunhalussaan kaikki mahdolliset genrerajat jo aikoja sitten. Anathema acoustic on nimenomaan Helldonea varten kasattu erikoiskokoonpano, jossa vaikuttavat Anatheman keskeisen veljestrion jäsenet Daniel, Vincent ja Jamie Cavanagh, apunaan Sarah Cavanagh ja Claire Molloy.

Helldone Festival on aina pitänyt kunnia-asianaan nostaa esille uusia nousevia suomalaisbändejä eikä tämä vuosi todellakaan tee poikkeusta. HIMiä maanantaina lämmittelevä Flamer on ex-Bleak-laulaja-biisintekijä Calebin uusi bändi. Caleb on pitänyt matkassa kaikki vanhan bändinsä parhaat elementit, mukaan luettuna Jadesoturi-elokuvasta tutun hitin Fate, unohtamatta kuitenkaan jatkaa musiikillista taivaltaan. Bleakiin verrattuna Flamer on rahtusen raskaampi, monimuotoisempi ja mielenkiintoisempi. Bändin esikoisalbumi Molotov Cocktails ilmestyy lähiaikoina.

Tiistaina Tavastialla esiintyvän Ghost Brigaden vuonna 2007 julkaistu esikoinen Guided By Fire sai maailmalla suitsutusta osakseen. Jyväskylästä kotoisin oleva bändi onnistui kuitenkin pitämään kehujen keskellä päänsä kylmänä ja keskittyi olennaiseen: tänä vuonna ilmestynyt kakkoslevy Isolation Years onnistuukin jättämään edeltäjänsä varjoonsa.

Keskiviikon lämmittelijäksi valittu helsinkiläinen Vanity Beach julkaisi alkusyksystä odotetun esikoisalbuminsa A Life Of Vice, tuottajanaan Johnny Lee Michaels. Levyllä bändi yhdistelee vaivattomasti hyökkäävää post-punk-räimettä, syntetisaattorimaalailuja, konemetallia ja tummanpuhuvaa taiderockia.

Uudenvuodenaattona HIMiä lämmittelevä helsinkiläinen Major Label onnistuu kolmen miehen voimin tekemään huomattavan täyteläistä ja suureellista musiikkia. Bändin kakkosalbumin When I Am With You, You Are Safe voisi lokeroida alternative-metalliksi, mutta bändi imee vaikutteita monimuotoisesti myös muista genreistä.