Lainkuuliainen kansalainen

Elokuvat · Stara.fi

Kuluvan vuoden aikana elokuvamaailman A-sarjaan itsensä nostanut Gerard Butler nähdään tällä kertaa pahiksen roolissa, kun hän näyttelee Gray Grayn ohjaamassa elokuvassa oikeuden omiin käsiinsä ottavaa perheenisää (Gerard Butler).

Perheen kotiin hyökkää yllättäen kaksi rikollista, jotka surmaavat vaimon ja lapsen, mutta perheen isä onnistuu jäämään henkiin vaarallisista vammoista huolimatta. Kaiken menettänyt mies ryhtyy toimeen, jotta kiinni jääneet rikolliset saavat ansionsa mukaan. Oikeusjärjestelmä ei siihen kuitenkaan kykene ja murhaaja selviää lopulta ilman tuomiota. Osasyyllinen siihen on kyvytön syyttäjä (Jamie Foxx), joka ajattelee lähinnä omaa urakehitystään.

Oikeuden päätökseen tyytymätön perheenisä päättää jakaa itse oikeutta, ja hän ryhtyy kymmenen vuoden kuluttua säälimättömään kostoiskuun. Mies itse joutuu vankilaan, mutta iskut jatkuvat edelleen. Samalla myös monet viranomaiset maksavat hengellään tekemistään virheistä. Kostonhimoinen isä pelaa kuitenkin ainakin osittain oikeusvaltion omilla säännöillä järjestelmää vastaan.

Elokuva pitää katsojan tehokkaasti tuolissaan, sillä intensiteetti pysyy korkealla koko ajan, eikä seuraavaa juonenkäännettä osaa juuri arvata. Jamie Foxxin ja Gerard Butlerin välinen kemia on käsinkosketeltavaa, kun molemmat tekevät hienot roolityöt. Elokuvan akilleen kantapää löytyy kuitenkin käsikirjoituksessa, kun leffan hienosti rakennettu juonikuvio tyssää ”siitä mistä aita on matalin” -osaston ratkaisuihin. Elokuva olisi ollut selvästi parempi, jos viimeiset 15 minuuttia olisi leikattu kokonaan pois.

Genre: Jännitys, toimintaOhjaus: F. Gary GrayPääosissa: Gerard Butler, Jamie FoxxEnsi-ilta: 11.12.2009Kesto: 1:50

Pisteet 3/5