Taylor Swift haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

20-vuotias vaaleakutrinen Taylor Swift on country-laulaja, lauluntekijä, kitaristi, näyttelijä sekä yksi Hollywoodin tämän hetken suosituimpia julkkiksia. Viihdelehti Stara tapasi uransa nousukautta elävän Swiftin Los Angelesissa.

Taylor Swift julkaisi debyytti-singlensä Tim McGrawn vuonna 2006. Hän julkaisi viisi hittiä sisältäneen ja omaa nimeään kantaneen esikoisalbuminsa samaisena vuonna. Vuonna 2008 tähti oli uuden Fearless-albuminsa myötä Yhdysvaltojen eniten myydyin artisti. Pelkästään viime vuoden aikana nuori tähti tienasi yli 18 miljoonaa dollaria.

Pörssivälittäjän ja kotirouvan tytär alkoi jo hyvin nuorella iällä kirjoittaa lauluja ja laulaa karaoke-kilpailuissa. Swift voitti lapsena jopa kansallisen runokilpailun kolmisivuisella runollaan. Suosikkiartisti kirjoittaa syvällisiä ja omaelämäkerrallisia sanoituksia, varsinkin omasta rakkauselämästään. Tähti on aidosti herttainen ja kepeä – paitsi, jos häntä kohtelee kaltoin.

Monet Swiftin kirjoittamat kappaleet kertovat pojista ja rakkaudesta. Tähti on itse verrannut albumeitaan päiväkirjoihin, sillä kaikki sanoitukset ovat hänen omasta elämästään. Nuori tähti ei kuitenkaan pelkää jakaa tuntojaan maailman kanssa, eikä kysyttäessä tunnusta katuvansa rehellisyyttään ja avoimuuttaan.

– En kadu. Vaikka mikä tulisi, niin koskaan ei pitäisi katua sitä, että on rehellinen, piste. Kirjoitan lauluja elämästäni ja ihmisistä, jotka ovat elämässäni. Olen hyvin rehellinen kaikesta, Taylor Swift kertoo Staralle.

”Jonain päivänä löydän sen oikean”

Aikaisemmin suositun Jonas Brothers -yhtyeen jäsenen Joe Jonasin kanssa seurustellut Swift oli murtunut, kun mies erosi hänestä puhelimen välityksellä vuoden 2008 lopulla. Swift kuitenkin kosti kuuluisan 27 sekuntia kestäneen eropuhelun kirjoittamalla Jonasista hittikappaleen Forever and Always. Tähti myöntää Fearless-albumille juuri ja juuri ehtineen kappaleen olevan sarkasmia.

– Kyllä, ehdottomasti. Albumi oli melkein valmis, mutta levy-yhtiöni antoi minun nauhoittaa vielä tuon yhden laulun ja liittää sen albumiin, koska se oli hyvin tärkeä laulu.

Taylor Swift myöntää eron ottaneen koville. Erosta toipumista vaikeutti erityisesti Jonasin kuuluisuus.

– Ei se ole helppoa, kun he ovat kynänteroittimissa, t-paidoissa ja bussien kyljissä. Ja sitten heistä on vielä tehty nukkejakin! Mutta tiedän, että jonain päivänä löydän sen oikean miehen, joka on minulle juuri se oikea, Taylor uskoo.

– Olen vasta 20-vuotias. Kun löydän sen oikean, siitä tulee ihanaa. Kun katson häntä, en enää edes muista sitä poikaa, joka jätti minut puhelimessa 27 sekuntia kestäneen puhelun aikana. Tuon täytyy muuten olla maailmanennätys!

Vaikka monet Swiftin kappaleet kertovat joskus katkeriakin tositarinoita naisen rakkauselämästä, ei neitokainen aio muuttaa lauluntekotyyliään. Ei senkään uhalla, että tähden poikaystävät pelkäisivät päätyvänsä mollatuiksi naisen albumille.

– Asia on niin, että jos pojat eivät halua, että kirjoitan heistä pahoja asioita lauluihini, niin sitten heidän ei kannattaisi tehdä pahoja asioita, nuori tähti nauraa.

Omaelämäkerran kirjoittamistakin harkitseva Taylor Swift uskaltaa käyttää lauluissaan jopa tuttaviensa oikeita nimiä. Rohkean tähden sanoitukset toimivat joskus myös suorina viesteinä tähden ihastusten kohteille.

– Olen muutaman kerran käyttänyt lauluissani oikeita nimiä sellaisten kohdalla, joihin olen ollut ihastunut. Joskus he eivät ota minuun yhteyttä asian tiimoilta, mutta kirjoittavat siitä MySpace -sivuilleen ja lesoilevat asialla siellä.

Teardrops on My Guitar -laulun Drew ilmestyi kotipihalleni kaksi vuotta sen jälkeen, kun albumi oli ilmestynyt. Olin vain, että ”Olet vähän myöhässä! Mitä asiaa?”. Se on hassua, kun tavallisista ihmisistä tulee legendoja omissa kotikaupungeissaan, koska olen kirjoittanut heistä laulun. Jokainen omassa kotikaupungissani luulee, että olen kirjoittanut laulun juuri heistä.

”Oi, Kanye West on kanssani lavalla!”

Taylor Swift voitti viime vuoden MTV Video Music Awards -gaalassa parhaan naisvideon palkinnon You Belong to Me -kappaleellaan. Tähti sai yleisön ja julkkismaailman sympatiat osakseen, kun hiphop-tähti Kanye West ryntäsi odottamatta lavalle ja sieppasi mikrofonin Swiftilta kesken tämän kiitospuheen.

Kanye West nolasi itsensä suorassa palkintogaalassa kertomalla oman mielipiteensä siitä kuinka Beyoncen Single Ladies -video olisi ansainnut voiton Swiftiä enemmän. Voiton vienyt Swift seisoi urheasti lavalla, vaikka hänen voitonhetkensä olikin pilattu. Tähti oli ymmärrettävästi sanaton.

Swift myöntää, että Kanye Westin ilmestyminen lavalle herätti hänessä ristiriitaisia tunteita. Varsinkin, kun hän ei ollut koskaan aikaisemmin tavannut koko miestä.

– Minun ajatusprosessini oli kokonaisuudessaan tällainen: ”Vau, en voi uskoa, että voitin. Tämähän on mahtavaa, älä kompastu tai kaadu. Oi, Kanye West on kanssani lavalla! Mitä hän tekee?” Ja sitten: ”Auts!”, Taylor kertaa ikimuistoista iltaansa Staralle.

– En voi sanoa etteikö se vaikuttanut minuun. Minun täytyi esiintyä livenä jo viisi minuuttia tapahtuneen jälkeen! Se ei ollut helppoa.

Laulaja sai kuitenkin lopulta uuden mahdollisuuden kiitospuheelleen, sillä vuoden parhaan videon palkinnon voittanut Beyonce kutsui hänet kanssaan lavalle.

– Se oli todella ihanasti ja ystävällisesti tehty häneltä. Luulin, etten voisi rakastaa Beyoncea yhtään enempää kuin jo rakastan, mutta sitten hän teki tuon vuokseni – se oli ihanaa. Kunnioitan häntä todella paljon.

Muutkaan julkkikset eivät jääneet hiljaisiksi Kanyen purkauksen edessä – niin poptähti Pink kuin Kelly Clarksonkin tuomitsivat julkisesti hiphopparin käytöksen. Jopa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kommentoi tapausta epävirallisesti kutsuen Westiä ääliöksi tapahtuneen johdosta.

– Tuki on ollut ihmeellistä. Todella moni artisti osoitti minulle paljon tukea heti tuon tapahtuneen jälkeen. En olisi ikinä uskonut, että niin moni ihminen puolustaa minua, ettei minun tarvitse ollenkaan itse puolustaa itseäni, Taylor kiittelee kollegojaan.

”On kunnia saada olla roolimalli”

Vuosi 2010 tulee olemaan laulajatähdelle entistäkin kiireisempi. Tähti viettää alkuvuoden ja kevään konsertoimalla Australian ja Pohjois-Amerikan kiertueillaan. Keikkailun lomassa hän nauhoittaa kolmatta albumiaan, jonka on määrä ilmestyä kuluvan vuoden lopulla.

Taylor Swift tekee myös uusia aluevaltauksia, kun hänet nähdään ensimmäistä kertaa oikeassa roolissa valkokankaalla. Swift näyttelee helmikuun puolivälissä Suomessa ensi-iltansa saavassa elokuvassa Ystävänpäivä, jossa hän esittää rakastunutta lukiolaistyttöä.

Hollywood-tähtiä vilisevässä elokuvassa Swiftin rakkauden kohdetta näyttelee suosittujen Twilight-leffojen tähti Taylor Lautner. Parin välille kehkeytyi kuvauksissa myös oikea romanssi, mutta muutaman kuukauden kestänyt seurustelu päättyi viime vuoden lopulla eroon.

Äitinsä luona pitkään asunut Swift muutti vasta hiljan ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Monien lasten ja nuorten idoli on ylpeä saadessaan olla faneilleen roolimalli.

– Jokainen, joka tekee musiikkia tai elokuvia, on roolimalli, pitää hän siitä tai ei. Minä olen päättänyt kunnioittaa sitä. Suurin kunnianosoitus minulle on se, kun äiti tulee luokseni ja kertoo, että hänen kahdeksanvuotias tyttärensä rakastaa musiikkiani. Tulen siitä niin iloiseksi. On hyvin suloista saada tuollaista palautetta, Taylor Swift kertoo Staralle.

Laulajan oma idoli on country-laulaja Shania Twain, jolta tähti on myös saanut vaikutteita omaan musiikkiinsa. Monia julkkiksia elämänsä aikana nähnyt nuori tähti nimeääkin juuri Shania Twainin omaksi ihailun kohteekseen.

– Tapasin Shania Twainin Country Music Awards -gaalassa. En voinut uskoa sitä. Se oli uskomatonta! Hän tuli luokseni ja esitteli itsensä minulle. Olin todella hämmästynyt, että hän tiesi kuka olin, Taylor Swift iloitsi haastattelun päätteeksi.

Sian Edwards

The Interview People