Suomalaisen huumeleffan ikäraja oikeuteen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kovasti kohua aiheuttaneen suomalaisen Reindeerspotting-elokuvan tuotantoyhtiö Bronson Club valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen Valtion elokuvatarkastamon ja elokuvalautakunnan päätöksestä pitää elokuvan ikäraja 18 ikävuodessa. KHO käsittelee asiaa kiireellisenä.

Normaalin kuulemisprosessin jälkeen tuomarit kokoontuvat vasta aivan ensi-illan alla ja virallinen päätös valmistuu ensi viikolla, eli muutama päivä elokuvan ensi-illan jälkeen, joka on perjantaina 9. huhtikuuta 2010.

– Kiitämme korkeinta hallinto-oikeutta ripeästä menettelystä asian suhteen, sekä kaikkia niitä asiantuntijatahoja jotka ovat kanssamme asiaa edistäneet. Ikärajakysymys on herättänyt mielenkiintoa sekä päihdetyötä tekevissä järjestöissä että tutkijapuolella. Kyseessä on selvästi suurempi linjanveto kuin vain yhden elokuvan ikäraja, kommentoivat elokuvan tuottajat Oskari Huttu ja Jesse Fryckman.

Reindeerspottingin varaus ja lipunmyynti on alkanut kaikissa kuudessa ensi-iltakaupungissa hyvin. Finnkinon varausjärjestelmässä on käynyt kotimaiselle dokumentille harvinainen kuhina; Reindeerspotting on yksi kolmesta varatuimmasta tulevan viikonlopun elokuvista, myynnin oltua auki vasta viisi tuntia”, kertoo Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen.

Reindeerspotting on dokumenttielokuva joulupukin maan varjopuolesta. Joonas Neuvonen kuvasi Rovaniemellä asuessaan paikallista nuorten Saikuisten joukkoa joka oli elänyt huumeille viimeiset puoli vuosikymmentä. Tarinan keskiössä on 19-vuotias Jani, joka on asunut koko ikänsä Rovaniemellä. Viimeiset viisi vuotta Jani on käyttänyt huumeita ja kaikkea mikä menee suoneen, kurkkuun tai palaa tupakassa.