Fingerpori-piirros oli lukijoille liikaa – Hesari sensuroi!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen tämän hetken todennäköisesti suosituin – tai ainakin puhutuin – sarjakuva Fingerpori hauskuttaa suomalaisia sarjakuvakirjojen lisäksi useiden sanomalehtien sivuilla Helsingin Sanomissa ensimmäisenä julkaistavista piirroksista yksi on nyt aiheuttanut närää.

Fingerporin luoja Pertti Jarla on pyytänyt julkisesti anteeksi tiistaina 4. toukokuuta julkaistua piirrostaan, jonka Toisen maailmansodan juutalaisvainoihin liittyvä aihe oli joillekin lehden lukijoille liikaa. Piirroksen käsitettiin tekevän pilkkaa julmuudella ja kansanmurhalla, vaikka se ei ollut tarkoitus. Katso piirros tästä (Piirros poistettiin pian artikkelin julkaisemisen jälkeen).

– Vaikka tarkoitukseni siis ei ollut tehdä pilaa natsien uhreista vaan irvokkaasta Hitlerin Saksasta itsestään, pitäisin näin jälkikäteen tarkasteltuna strippiäni epäonnistuneena. Aiheen karmeus vei huomion itse vitsiltä ja aiheutti monissa ahdistusta tarkoitetun naurun sijaan. Se ei ole ainakaan Fingerpori-strippien tarkoitus, Pertti Jarla kirjoitti Helsingin Sanomien mielipideosastolla.

– Omalta kannaltani on kiusallista myös se, että äärioikeistoa sympatiseeraavat kansalaiset saattavat nähdä strippini omia vastenmielisiä näkemyksiään tukevana. Harhalaaki tuli siis mahdollisesti tehtyä, pyydän anteeksi mielensä pahoittaneilta.

Arktinen Banaani -kustantamon eri Fingerpori-julkaisuja myytiin vuoden 2009 aikana yli 57.000 kappaletta. Sarjakuvaa ryhdyttiin julkaisemaan Helsingin Sanomissa helmikuussa 2007.