Mariska haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Vuonna 2002 suomalainen musiikkimaailma yritti kilvan selvitellä kuka oli mystisen Tarkasta tämä -kappaleen takana, koska levy-yhtiö piti artistin henkilöllisyyden tiiviisti salassa. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli Mariska-niminen nuori musiikkilupaus.

Sittemmin Mariska teki uraa hiphop-artistina kunnes päätti yllättäen vetäytyä kulissien taakse. Siellä hän jatkoi musiikin parissa työstäen hittikappaleita useille kotimaisille tähdille, kuten Jenni Vartaiselle ja Anna Puulle. Nyt Mariska tekee paluun uuden levyn ja uuden tyylin merkeissä, kun Mariska & Pahat sudet ilmestyy 12. toukokuuta. Stara-viihdelehden Chaos Tube -blogin toimitus tiedusteli Mariskan kuulumisia levy-yhtiön studiolla.

– Ah, ihanuutta kun tulee levy. 12. toukokuuta tulee lätty, jota ollaan tehty noin neljä vuotta. On vähän semmoinen helpottunut fiilis, kun pääsee sen tiimoilta sitten vähän riehumaan ympäriinsä, Mariska kertoo Staran toimittaja Kim Rusille levy-yhtiönsä edustustiloissa.

”Olihan mullakin keesi pystyssä välillä”

Musikaalisen ja lahjakkaan tähden tähtäimessä on ollut musiikkiura jo lapsuudesta saakka. Sen eteen hän onkin tehnyt töitä lähes koko elämänsä, joten menestys ei ole tullut ilmaiseksi.

– Kyl mä ajattelin että musta tulee maailmankuulu konserttipianisti tietysti. Pitää laittaa rima ylös. Kyllä mä olin silloin aika kunnianhimoinen ja treenasin hirmu paljon. Semmoista se on se klassisen musiikin vääntäminen. Kyllä mä diggasin siitä tosi paljon ja se oli ihan ilo kyllä pelailla pianon kanssa, mutta sitten lopahti kiinnostus siihen.

Musiikillisesti Mariska on urallaan mennyt genrestä toiseen, eli punkin ja hiphopin kautta jazzahtavalle linjalle. Lapsuuden esikuvista ei ole kuitenkaan epäilystäkään.

– Mä fanitin ihan hirveästi pienestä pitäen Nina Hagenia. Musta se oli ihan huippu. Se oli niin käsittämättömän kreisii se sen oopperaärjynnät ja ne sen habitus kaikin puolin. Ehkä se oli sellainen, että voi kun olis jossain vaiheessa tollanen hullu.

– Olihan mullakin keesi pystyssä välillä ja ulkoisesti ainakin ei kauhean kauas mennyt. Ooppera on vielä jäänyt testaamatta, mutta onhan tässä vielä onneksi aikaa. Ei sitä tiedä jos sitä seuraavaksi ollaan jossain Savonlinnan oopperajuhlilla. Se voi olla sit se seuraava tähtäin.

Hiphop-menestystä alkoi kertyä jo varsin nuorena. Suosio toi mukanaan lieveilmiöitä eikä ammatti ollut aina ruusuilla tanssimista.

– Se oli välillä aika vaikeaa jotenkin kun joutuu olemaan äänessä ja kertoilemaan juttuja ja sit ne oli ihan uusia juttuja esimerkiksi vaikka haastattelut. Jännitti aina ihan hirveästi kun ei ollut vielä yhtään sinut itsensä kanssa, Mariska muistelee julkisen uransa alkuaikoja.

– Oli se välillä vähän semmoista taiteilua. Kai siihen sit tottui ja oli sit tosi kiva pitää monta vuotta sit tehdä ihan taustalla duunia. Nyt taas maistuu nää jutut ja mä oon ihan innoissani.

Omalla työllään paikkansa viihdealalla saavuttaneet tähdet kritisoivat usein esimerkiksi Idols-ohjelman kautta raketin lailla viihdetaivaalle nousseita tähtiä. Mariska ei kuitenkaan väheksy formaattitähtiä.

– Sehän on varmaan aika haastavaa niille tyypeille, joista moni ei ole koskaan aiemmin tehnyt sitä. Se on varmaan aika kova juttu ihmiselle, ja siinä pitää olla melko vahva tyyppi. Mä suhtaudun siihen että ihanaa että on tollaisia. Niillähän mä olen vuokraa maksanut tässä aina silloin tällöin. Että siinä mielessä kiitos vaan formaatit. Musta se on ihan suurenmoista viihdettä. Mä diggaan kattoo kyllä.

”Mä näin tissit Kouvolassa”

Uran kohokohta Mariskalla löytyy yllättäen ulkomusiikillisista saavutuksista.

– Mun suurin juttu on ollut, että mä lopetin pari vuotta sitten röbän polton. Mä oon siitä vieläkin ihan fiiliksissä ja joka päivä hengittelen menemään ja oon aika iloinen että pääsin siitä eroon. Sit duunin saralla on huippua että olen saanut tehdä niin älyttömän hyvien tyyppien kanssa töitä.

Musiikkityylien muuttumisen myötä myös artistin sanoitukset vaikuttavat muuttuneen hieman aikaisempaa positiivisemmiksi. Mariska allekirjoittaa tämän myös itse.

– Ihan salettiin. Ainakin nyt siis tuleva levy oli täysin tietoinen ratkaisu että nyt ei enää itkeskellä, vaan nyt nauretaan menemään. Ja tavallaan se kertoo myös miten mä olen viimeiset vuoteni viettänyt. Nauranut aika paljon.

Parhaiden keikkamuistojen joukossa on varsin perinteisiä tilanteita, jollaisia esimerkiksi Jenni Vartiainen on aiemmin hehkuttanut. Mariskakin on nähty monenlaista.

– Mä näin tissit Kouvolassa. Mun keikalla Kouvolassa näytettiin tissit. Mä olin hämmentynyt, mutta oli ne ihanat. Mutta niin se oli semmoinen mikä ensin tulee mieleen. Mut sitten jotain sellaisia jännittäviä juttuja on ollut. Ehkä joku Elämä lapselle -konsertti, kun en mä ole koskaan nähnyt niin montaa ihmistä samaan aikaan. Se oli hirmuisen jännittävä paikka.

Viime vuosina pääasiassa muille artisteille musiikkia kirjoittanut Mariska tietää jo nyt kenen kanssa haluaa jatkossa tehdä yhteistyötä myös oman projektinsa tiimoilta. Unelmakumppani löytyy läheltä.

– On ehdottomasti. Se oli tuolla toisessa huoneessa äsken. Chisu. Mun mielestä meidän pitäisi tehdä semmoinen duetto joskus, että Chisulle vaan tiedoksi. Mä tykkään tehdä ihmisten kanssa ja aina eri tyypeillä on erilaiset energiat ja erilaisia ideoita. Niistä ei koskaan tiedä mitä tuleman pitää, Mariska kertoi viihdelehti Staralle.

– Sit yksi tän levyn prosessin aikana tutustuin semmoiseen tyyppiin kuin Sami Saari. Sen kanssa synkkas jotenkin tosi hyvin ja sen kanssa on ollut hirveän kiva tehdä. Mä olen tehnyt sille tekstejä omiin juttuihin ja se on säveltänyt tälle levylle ja muutenkin meillä pelaa hyvin.

”Eläkkeellä teen sitten suomiräppiä”

Uudella levyllään jazzahtavampaa ja iskelmällisempää materiaalia esittävä Mariska muutti musiikkityyliään paluunsa myötä varsin radikaalisti.

– Se lähti jossain vaiheessa siitä kun oli saatu edellinen levy ulos ja sit mietittiin, et mitäs ihmettä. Nyt pitäisi jotain kiinnostavaa keksiä. Mä diilasin silloin jonkun verran mun frendin kanssa, joka oli käymässä Suomessa.

– Sit käytiin keskusteluja että kuinka jazz-muusikon pitää käydä koulutusta. Mä ajattelin että se on juuri oikea paikka mulle, kun ei ole mitään meriittiä sillä saralla. Ensin siinä oli tarkoitus tehdä semoista jazz-rap-fuusio -meininkiä, mut sit noi laulukuviot alkoi tuntua mielekkäämmältä ja ajattelin että kyllä mäkin voin olla levylaulaja jos haluan.

Mariska ei aio ainakaan lähitulevaisuudessa palata hiphop-musiikin pariin.

– Kyllä mä luulen, että nyt ainakin toistaiseksi on räpit vedelty. Ei sitä voi koskaan sanoa. Oon huomannut että mä tykkään sallia itselleni kaikki muutokset ja takinkäännöt, eli ei niissä ole mitään vikaa.

– Silleen aina kun tuntuu hyvältä ja freesiltä tehdä jotain juttua niin niin pitkään niitä pitää jatkaa. Esimerkiksi jotain mummoräppiä niin se olis aika tiukkaa semmoinen 65-vuotiaana. Eläkkeellä mä teen sitten suomiräppiä, kun ura on muuten ohi.

Suomalainen hiphop nauttii edelleen suurta suosiota, mutta genren vaihtaminen oli kuitenkin se mitä Mariska halusi tehdä.

– En mä osaa sanoa onko se sitten rahallisesti jos miettii siinä mielessä. Tää tuntuu hyvältä ja tää on nyt sen näköistä musiikkia kun olen halunnut tehdäkin. En mä osaa sitten oikein miettiä että onko se oikein vai ei. Vitsi se on muuten hyvä biisi se ”Mikä boogie?” Aika mahtava, Mariska hehkuttaa Fintelligensin hittiä ja luettelee perään vielä muita kotimaisia alan suosikkejaan.

– Semmoisia kestosuosikkeja ovat Super-Janne, Solonen ja Juhani. Siinä on esimerkiksi kolme sikatiukkaa.

”Kakat housuun ja hiekkalaatikolle”

Kokemuksen karttuessa sanoitusten sävy on siis muuttunut ja artisti muutenkin hieman aikuistunut ja rohkaistunut.

– Ehkä mä olen sekä että. Just eilen mä ajattelin, että sitä on välillä todella taantunut hyvinkin paljon. Ehkä ne kulkee käsi kädessä, ja ehkä jotain itsetuntokysymyksiäkin, että kun tulee ikää, niin on enemmän sinut itsensä kanssa ja on helpompi mennä takas römpsimään kunnolla. Kakat housuun ja hiekkalaatikolle, Mariska nauraa.

Oman projektinsa lisäksi Mariska aikoo jatkaa edelleen aktiivisesti myös muille tutuille tähdille kirjoittamista. Tälläkin hetkellä menossa on useita projekteja.

– Mä toivon vaan, että mahdollisimman mielenkiintoisten ja erilaisten artistien kanssa saisin tehdä duunia. Nyt on siis Jenni Vartiainen ja Anna Puu sekä lauluyhtye Viisi. Niissä mä olen ollut mukana. Mä olen todella avoin ja tykkään tehdä melkein mitä vaan.

– Oon aika paljon tehnyt Jukka Immosen kanssa, kun tutustuttiin jossain vaiheessa räppituhujen kanssa. Siitä sit pikku hiljaa jotain juttuja saanut. En oikein ihan muista miten mä olen tänne ajautunut. Jossain vaiheessa Helsinki Records kysyi multa että ootko miettinyt sanoittamista muille ja sit aloin pikkuhiljaa treenailemaan. Sillä tiellä mä nyt sit oon.

Uuden levyn menestys on Mariskalla tällä hetkellä ykköshaaveena keikkojen lisäksi. Tosin artistilla on myös muita toiveita.

– Voihan pojat. Kyllä mä toivon, että mä saisin tosi paljon keikkoja ja että mun levy menestyisi. Ja että ihmiset tykkäisivät siitä. Se on nyt ehkä tän musiikin tiimoilta. En mä nyt oikein osaa sen kummempia. Lottovoitto ja hyvät yöunet. Masu täyteen. Mitä näitä perussettejä. Et joskus pääsis Torremolinokseen käymään, Mariska nauraa.

Kesällä Mariska nähdään muutamilla keikoilla.

– Mulla on nyt muutamia tossa nyt tulossa. Siellä on jotain siellä täällä ripoteltu ja isompi on nyt toi Kumpulan kyläjuhlat ja Ilosaarirock-festivaali muiden muassa. Ne päivitetään nettiin sitä mukaan kun tulee.

Haastattelijana Kim Rusi