The Expendables

Elokuvat · Stara.fi

Vuoden odotetuin toimintaelokuva The Expendables kokoaa yhteen ennennäkemättömän kattauksen lähihistorian tunnetuimpia toimintaelokuvien supertähtiä. Sylvester Stallonen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva onkin ruudinsavuinen kooste kolmen viime vuosikymmenen actiontarjonnasta.

Barney Ross (Sylvester Stallone) vetää salaisiin erikoisoperaatioihin keskittynyttä tiimiä, jonka muut jäsenet ovat entinen erikoisjoukkojen sotilas ja teräaseiden asiantuntija Lee Christmas (Jason Statham), lähitaistelun mestari Yin Yang (Jet Li), ampuma-aseiden ekspertti Hale Caesar (Terry Crews), räjähdysaineet tunteva Toll Road (Randy Couture) ja huumeongelman kanssa taisteleva veteraani Gunnar Jensen (Dolph Lundgren).

Ryhmä saa tehtäväksen saattaa pois päiviltä miniatyyrivaltion diktaattori Gazan (David Zayas), mutta tehtävästä tuleekin odotettua vaikeampi. Huumeoperaatiota pyörittävän CIA-agentin James Monroen (Eric Roberts) touhut sekä diktaattorin tytär Sandran (Giselle Itie) aiheuttavat Barneylle harmaita hiuksia, eikä mahdottomalta tuntuvaa tehtävää voi jättää kesken.

Elokuvan tarina on siis suoraviivainen ja ennalta-arvattava. Punaisen langan ympärillä rönsyillään kuitenkin sen verran, että puuduttavaksi saakka tarina ei vesity. Ei erityisesti siksi, että elokuvan dialogi on onnistunut hyvin. Tarkkaavainen katsoja saa nauraa kerta toisensa jälkeen lukuisille viittauksille leffan veteraanitähtien aikaisempiin elokuviin ja siviilielämään. Bruce Willis ja Arnold Schwarzenegger eivät tosin todellisuudessa ole tämän leffan tähtiä, sillä kumpikin vilahtaa ruudussa vain noin minuutin ajan. Stallonen lisäksi erityisesti Jet Lin ja Jason Stathamin roolit vedetään hienosti.

Varsinainen tarina jää hieman sivurooliin, kun vanhat action-kehäraakit on kaivettu koloistaan tarjoamaan vielä kerran ensiluokkaista mättöä äijämäisellä otteella. Sitä The Expendables onnistuu tarjoamaan selvästi ennakko-odotuksia enemmän, sillä bodycount hakee vertaistaan jopa Stallonen ja Schwarzeneggerin toimintaklassikoista. Jotain lisäsärmää olisi kuitenkin voinut kehittää turhan suoraviivaisiin hyökkäyksiin ja esimerkiksi äänimaailmaan, jossa pistoolin laukaukset kuulostavat pieneltä tykiltä. Tällaisista epätarkkuuksista aiheutui pientä säröä muuten toimivaan pakettiin.

The Expendables on äijäleffojen aatelia ja todellinen testosteronin syöksyvirtaus. Myös aiemmin kuultu luonnehdinta ”Miesten Sinkkuelämää” osuu aika lähelle totuutta. Taide-elokuvista pitävien kannattaa siis jäädä suosiolla kotiin.

Genre: Toiminta

Ohjaus: Sylvester Stallone

Pääosissa: Sylvester Stallone, Mickey Rourke, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger, Terry Crews, Randy Couture, Steven Austin, Giselle Itie, Bruce Willis

Ensi-ilta: 13.8.2010

Kesto: 1:45

Pisteet 4/5