Karate Kid

Elokuvat · Stara.fi

Vuonna 1984 satojenmiljoonien nuorten poikien mielikuvitusta rikastutti Karate Kid -elokuva, josta tuli nopeasti maailmanluokan sensaatio ja yksi aikansa menestyneimpiä elokuvia. Nyt leffa saa viimein uuden versionsa, kun tarina on päivitetty 200-luvulle.

Elokuva kertoo Dre Parkerista (Jaden Smith), joka joutuu muuttamaan äitinsä (Taraji P. Henson) työn perässä Yhdysvalloista Kiinaan. Siellä amerikkalaispoika ihastuu kauniiseen koulutoveriinsa Mei Yingiin, mutta joutuu samalla isompien poikien silmätikuksi ja eläväksi nyrkkeilysäkiksi. Apua tulee kuitenkin yllättävältä taholta, kun talonmies Han (Jackie Chan) suostuu opettamaan poikaa ja monien vaiheiden jälkeen tulee ilmoittaneeksi tämän myös alueelliseen kung fu -kilpailuun.

Perustarina on siis pääosin sama kuin esikuvassa. Tarinaan tehdyt muutokset ovat lähinnä kosmeettisia, kun tapahtumapaikka on siirretty Kiinaan ja kung fu on vaihdettu karaten tilalle. Samalla myös muita tuttuja elementtejä on hieman tuunattu. Oikeastaan kyseessä ei ole ainoastaan kung fu, vaan taistelulajit yleensä. Myös elokuvan nimeksi piti alunperin tulla Aasiassa Kung Fu Kid. Ohjaaja Harald Zwart on tehnyt hyvää työtä, mutta muutamat seikat kuitenkin hämmentävät. Ensinnäkin Jaden Smith on liian nuori tähän rooliin ja toiseksi elokuvan romantiikka menee liian pitkälle tähtien ikään nähden. Molemmat vievät osaltaan hieman tarinan uskottavuutta.

Leffan punainen lanka toimii kuitenkin kiitettävästi ja 12-vuotias Jaden Smith suoriutuu fyysisesti haastavasta roolistaan yllättävän hienosti. Hän onkin tehnyt paria kohtausta lukuunottamatta kaikki stunttinsa itse ilman digitaalisia efektejä. Jadenin isän Will Smithin tuottama elokuva on selvästi rakennettu Jadenin ympärille, mutta hän onnistuu lunastamaan odotukset. Jackie Chan on täydellinen valinta opettajan rooliin varsinkin kun tapahtumapaikkana on Kiina. Leffan kestosta olisi voinut napsaista pois esimerkiksi 45 minuuttia, mutta muuten se onnistuu olemaan viihdyttävä kokonaisuus erityisesti niille, jotka fanittivat aikanaan ensimmäistä leffaa.

Genre: Toiminta, seikkailu

Ohjaus: Harald Zwart

Pääosissa: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson

Ensi-ilta: 20.8.2010

Kesto: 2:22

Pisteet 4/5

HUOM! Viihdelehti Stara tapasi Karate Kid -elokuvan tähdet äskettäin leffan Euroopan ensi-illassa Oslossa. Jackie Chanin videohaastattelu löytyy tästä linkistä ja reissun muuta satoa voit lukea tästä linkistä.