Top Gearin kulisseissa kuohuu – TV-yhtiö haastoi The Stigin oikeuteen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Britannian yleisradioyhtiö BBC on ryhtynyt mittaviin oikeudellisiin toimenpiteisiin pitääkseen huippusuositun Top Gear -ohjelmansa tähden henkilöllisyyden salassa. Autoalan ohjelman koeajaja haluaisi nyt itse julkaista elämäkertansa, mutta BBC vastustaa suunnitelmaa ja haastoi hänet oikeuteen.

Luvassa onkin nyt taistelu perusoikeuksista ja sananvapaudesta, kun BBC yrittää estää kirjan julkaisemisen. Sen mukaan kirja olisi sopimuksen vastainen, koska The Stig on sitoutunut pitämään henkilöllisyytensä salassa. Daily Mail -lehden mukaan The Stig halua osansa suurista rahoista, jotka ohjelman tähtien ympärillä liikkuvat. Esimerkiksi juontajat saavat satojatuhansia euroja vuodessa extraa ohjelman brändiarvon ansiosta.

Mystinen The Stig testaa ohjelmassa autoja valkoisessa ajoasussa ja kypärä päässään. Hänen henkilöllisyyttään on arvailtu julkisuudessa lukuisia kertoja, mutta varmuutta asiasta ei ole saatu. Yksi vahvimmista epäilyistä on 33-vuotias bristolilainen kilpa-ajaja Ben Collins. Joidenkin väitteiden mukaan ohjelmassa olisi neljä eri The Stigiä, joista yksi olisi F1-tähti Damon Hill. Ensimmäinen The Stig, The Black Stig, sai potkut hänen henkilöllisyytensä paljastuttua vuonna 2003. Maskin takaa löytyi siihen saakka stunt-ajaja Perry McCarthy.