Osta lento Air Finlandilta – joudut turkkilaiseen lentokoneeseen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisuutta markkinoinnissaan korostava lentoyhtiö Air Finland on tyrmistyttänyt asiakkaansa vaihtamalla suomalaiset lentokoneensa turkkilaisiin – miehistöineen päivineen. Yhtiön lennot toteutetaan nimittäin nykyisin pääasiassa turkkilaisilla lentokoneilla, koska yhtiön omat koneet on vuokrattu ulkomaille.

Tilanne on ihmetyttänyt monia, ja yhtiön toimintatavoista tyrmistyneet asiakkaat ovat vaatineet jopa rahojaan takaisin. Matkaopas-lehden keskustelupalstalla yhtiölle vaaditaan jo boikottia.

– Eipä ole näkynyt missään Air Finlandin tiedonantoa että tilalla onkin pienempi ja ahtaampi turkkilainen kone. Siis ihan kokonaan eri tuote kuin minkä kuluttaja on ostanut, keskustelupalstalla ihmetellään.

Alunperin yhtiö ei ilmoittanut asiasta mitään edes verkkosivuillaan. Air Finland ja esimerkiksi Tjäreborg ovat lisäksi väittäneet asiasta suivaantuneille asiakkailleen, että turkkilaisyhtiön käyttäminen johtuisi Air Finlandin omien koneiden huolloista. Näin ei kuitenkaan ole. Helsingin Sanomat paljasti, että Air Finlandin lentokoneita on maalattu brittiläisen EasyJetin väreihin (katso kuva tästä). Kyse ei siten ole mistään tilapäisestä ratkaisusta tai koneiden vuosihuolloista.

Hesarin artikkelissa haastateltiin Air Finlandin toimitusjohtajaa Mika Heleniusta. Hänen mukaansa kyse on normaalista liiketoiminnasta, mutta myönsi että koneiden maalaaminen toisen yhtiön väreihin ei ole kovin tavallista.

– Tämä on lentoyhtiöiden välistä normaalia yhteistyötä. Hieman epätavallisempaa on se, että kone on maalattu toisen yhtiön, kuten tässä tapauksessa EasyJetin, värein, Helenius kertoi Helsingin Sanomille.

Helenius totesi lisäksi, että yhtiön ei ole tarpeen antaa asiakkailleen hinnanalennusta siksi että sen lennot lennetäänkin suomalaisten sijaan turkkilaisilla lentokoneilla ja turkilaisilla miehistöillä.

– Lennot lennetään meidän lennonnumeroillamme ja palvelukonseptillamme muuttumattomin aikatauluin. Ei siinä mielestäni ole perusteita hinnanalennukseen.

Air Finlandin myyntijohtaja Jukka Mustila kuitenkin myönsi Ilta-Sanomien haastattelussa, että normaaliin palvelutasoon ei yhtiön lennoilla tällä hetkellä päästä.

– Ne, jotka ovat tottuneet palveluumme, huomaavat sen eron, Mustila kertoi lehdelle.