Morgan Freemanin käsi edelleen toimintakyvytön

Viihdeuutiset · Niina Niskanen

Suosikkinäyttelijä Morgan Freeman joutui kaksi vuotta sitten pahaan auto-onnettomuuteen, jossa mies loukkaantui vakavasti. Oscar-voittaja joutui onnettomuuteen Tallahatchiessa Mississippin osavaltiossa, kun hänen autonsa suistui ulos moottoritieltä ja pyöri silminnäkijöiden mukaan ympäri useita kertoja.

Freemanin vasen käsi murtui käsivarresta ja kyynärpäästä, ja hän sai rajun iskun myös olkapäähänsä. Näyttelijä kävi läpi peräti 4,5 tuntia kestäneen leikkauksen, jossa korjattiin miehen vammoja. Hermovaurioiden povattiin olevan pysyviä. Freeman pääsi onnettomuuden jälkeen nopeasti pois sairaalasta, mutta tähden toipuminen kolarin aiheuttamista vammoista jatkuu kuitenkin edelleen. Näyttelijä on kertonut vasemman kätensä olevan törmäyksen jäljiltä edelleen toimintakyvytön.

Useiden lähteiden mukaan lääkäri on kertonut hänelle venytettyjen hermojen kasvavan takaisin hitaammin kuin katkenneet. Tämän vuoksi näyttelijäkonkari on vielä toiveikas ja hän odottaa hermojensa kasvavan takaisin. Freeman haluaa olla normaali mies, joka pystyy lentämään lentokoneella ja purjehtimaan veneellä. Toisen käden toimimattomuus on Freemanin mukaan raskasta. Rakkain harrastus golf kuitenkin onnistuu vielä, ja näyttelijä onkin yllättynyt asiasta.

– Pelaan golfia yhdellä kädellä, ja yllätykseksi olen huomannut olevani aivan yhtä hyvä, kuin ennenkin jolloin pelasin kahdella kädellä, Freeman kertoi Access Hollywoodille.

Näyttelijä on ollut paljon poissa työkuvioista onnettomuudesta lähtien. 72-vuotiaan Freemanin viimeisin Suomessa nähty elokuva on Batman – yön ritari. Näyttelijä ei kuitenkaan ole vielä lopettelemassa uraansa. Läpimurtoroolinsa elokuvissa Freeman teki elokuvassa Yön ammattilaiset vuonna 1987, josta hän ansaitsi myös ensimmäisen neljästä Oscar-ehdokkuudestaan parhaasta miessivuosasta.

Seuraavat kaksi ehdokkuutta tulivat miespääosasta elokuvista Palveluksessanne, Miss Daisy ja klassikkoelokuva Rita Hayworth – avain pakoon. Ensimmäisen Oscar-patsaansa Freeman sai parhaasta miessivuosasta Clint Eastwoodin ohjaamasta elokuvasta Million Dollar Baby. Morgan Freeman esittää Nelson Mandelaa vuoden 2009 elokuvassa Invictus – voittamaton, jota hän oli myös tuottamassa. Elokuva perustuu kirjaan The Human Factor: Nelson Mandela and the Game That Changed the World.