Delfiinien joukkoteurastus Färsaarilla raivostuttaa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Eläinten oikeudet ovat viime vuosina saaneet kansainvälistä näkyvyyttä aikaisempaa tehokkaammin internetin välityksellä. Ympäri maailmaa ollaan usein huolissaan erityisesti valaiden ja delfiinien puolesta. Niiden oikeudet ovat saaneet liikkeelle myös lukuisia viihdemaailman tähtiä, joista esimerkiksi Heroes-tähti Hayden Panettiere on ollut kovasti esillä.

Viihdelehti Stara on viihdejulkaisu, mutta korostamme että tämä artikkeli ei sisällä mitään viihteellistä. Julkaisemme sen ainoastaan lukijoidemme pyynnöstä. Artikkelissa mukana oleva video, kuvat ja linkkien sisältö voivat järkyttää.

Verkossa leviää parhaillaan sähköpostina kiertokirje, jossa esitellään Tanskalle kuuluvien Färsaarten pöyristyttävää traditiota, jossa satoja uhanalaisia Calderon-delfiinejä (Globicephala melaena) teurastetaan vuosittain hitaasti ja tuskallisesti rantaveteen raskailla koukuilla hakkaamalla ja veitsillä silpomalla. Kyse on satoja vuosia vanhasta traditiosta, joka värjää meriveden satojen metrien matkalta kirkkaanpunaiseksi delfiinien verestä. Delfiiniparvi ajetaan teurastettavaksi rantaan veneiden ja vesiskoottereiden avulla ja vedetään lopulta rantahiekalle selkään iskettävillä koukuilla yleisön hurratessa rannalla.

Färsaarten viranomaisten mukaan esimerkiksi vuonna 2009 ”jahdeissa” surmattiin 310 Calderon-delfiiniä, 174 valkokuonodelfiiniä, kolme pullonokkadelfiiniä. Lukemattomat eläinsuojelujärjestöt ja muiden muassa Greenpeace ovat vaatineet teurastusta lopetettavaksi, mutta turhaan. Asialle on vuosien varrella pyhitetty myös useita verkkosivustoja, joissa tapahtumaa verrataan takavuosina Japanissa paljastuneeseen delfiinien joukkoteurastukseen. Katso kuvat ja lue lisätietoja tästä ja tästä.

Eri verkkosivustoilla on kerätty myös nimiä teurastuksen lopettamiseksi, ja nimiä on kertynyt jo kymmeniätuhansia. Muiden muassa Huffington Post julkaisi taannoin artikkelin, jossa se julkisti kuvia, joissa saarelaiset olivat leikanneet esimerkiksi delfiinien syntymättömiä poikasia äitiensä vatsoista ja jossa se suositteli matkailijoita jatkossa boikotoimaan Färsaaria.