Ei voida käyttää Suomessa – iPhonen kaupan saa purkaa

Digi · Stara.fi

Elektroniikkavalmistaja Apple on ollut viime aikoina runsaasti otsikoissa iPhone 4 -puhelimensa suunnitteluvirheiden merkeissä. Laitteessa on useita vakavia virheitä, joista tuorein on nyt käsitelty kuluttajavirastossa saakka. Virasto katsoo, että laitteen voi palauttaa kauppaan, mikäli kuluttajalle ei ole kerrottu ettei sitä saa käyttää pakkasella.

Jo viime kesänä julkisuuteen tulivat iPhonen antenniongelmat, joiden takia puhelut ja datayhteydet katkeilivat kun puhelinta puristettiin kädessä. Pian tämän jälkeen maailmalta alkoi tulla raportteja, joiden mukaan laitteen lasi hajosi jo pienestäkin pudotuksesta tai kolahduksesta. Viime kuussa selvisi näiden lisäksi että laitteen takuu raukeaa mikäli sitä käytetään pakkasessa.

Nyt kuluttajavirasto vaatii asiasta selvitystä Applelta, sillä Suomessa myynnissä olevan laitteen on toimittava suomalaisissa talviolosuhteissa. Laitteen käyttöohjeista ja takuuehdoista käy selville, että laitetta ei saa käyttää pakkasella. Näin olennainen käyttöä rajoittava seikka pitää kertoa kuluttajalle ostotilanteessa. Kuluttajaviraston mukaan kaupan voi jopa purkaa, mikäli myyjä ei ole ostohetkellä kertonut iPhonen käytön rajoituksista.

– Kun kyseessä on yllättävä vika, myyjän pitää kertoa se erikseen jokaiselle ostajalle. Ei riitä, että se lukee käyttöohjeissa. Myyjän vastuulla on myös pystyä osoittamaan, että viasta on kerrottu, kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario kommentoi Ilta-Sanomille.

Apple ei ole suostunut kommentoimaan asiaa.