Kova kuin kivi – arvostelu

Elokuvat · Stara.fi

Western-jännäri Kova kuin kivi aiheutti etukäteen suuria odotuksia, koska elokuvan tuottajaksi kiinnitettiin elokuvamaailman kultasormi Steven Spielberg, ohjaajiksi Coenin veljekset ja leffan tähdiksi puolestaan sankka joukko A-sarjan Hollywood-nimiä. Lopputulos ei kuitenkaan onnistunut lunastamaan odotuksia.

Pelkuri nimeltä Tom Chaney (Josh Brolin) on ampunut 14-vuotiaan Mattie Rossin (Hailee Steinfeld) isän, ja tyttö päättää viedä tappajan oikeuteen. Hän pestaa avukseen liipaisinherkän juopon sheriffin Rooster Cogburnin (Jeff Bridges) ja lähtee miehen vastalauseista huolimatta tämän mukaan metsästämään Chaneya. Samaa miestä tavoittelee kuitenkin Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon).

Siinä elokuvan käsikirjoitus sitten pääasiassa olikin. Varsin tyhjänpuoleiseksi jäänyt tarina kulkee suurimman osan ajasta kituen ja sen hahmot jäävät Steinfeldin esittämää pikkutyttöä lukuunottamatta pintaraapaisuiksi. Ilmiömäinen nuori näyttelijä onkin nuoruudestaan huolimatta elokuvan kirkkain tähti, sillä Damonista ei saa uskottavaa ratsupoliisia millään ja John Waynen saappaisiin hypännyt Bridgeskin tyytyy lähinnä ärisemään. Brolinin rooli jää sen sijaan kuin sivuosan sivuosaksi. Ohjaus on sujuvaa, mutta koko elokuva mennään läpi koulukirjamaisella otteella. Kun ei mitään kikkailla, niin mikään ei voi mennä pieleen.

Coenien ja Spielbergin kädenjäljet eivät näy juuri lopputuloksessa, ja elokuvaa katsoessa tulee väkisinkin mieleen, että leffan nimekkäät tähdet tuskin lähtivät mukaan loistavan käsikirjoituksen takia, vaan siksi että elokuvan tuottajana sattuu olemaan Steven Spielberg ja ohjaajina Coenin veljekset. Kova kuin kivi on keskinkertainen lännentarina, jonka juonenkäänteet mahtuisivat tupakka-askin kanteen. Tämä siitä huolimatta, että elokuvalle povataan useampaakin Oscar-pystiä.

Lajityyppi: Draama, westernOhjaaja: Ethan Coen, Joel CoenPääosissa: Jeff Bridges, Josh Brolin, Matt Damon, Hailee SteinfeldEnsi-ilta: 18.2.2011Kesto: 1h 52 minIkäraja: K 15

Pisteet 3/5