Skandaali: F-Securen virustorjunnasta tuli Mac-haittaohjelma

Ohhoh! · Stara.fi

Eilen illalla Facebookissa ja internetin keskustelupalstoilla alkoi iltaseitsemän jälkeen näkyä nopeasti kasvava määrä Mac-koneiden käyttäjien hätääntyneitä viestejä. Heidän tietokoneidensa tiedostot olivat yllättäen kadonneet kuin tuhka tuuleen, ja osalla koneet eivät suostuneet enää edes käynnistymään.

Mac-koneet ovat tunnettuja siitä, että niissä ei ole juurikaan viruksia. Siitä huolimatta moni on varautunut mahdollisiin viruksiin erilaisilla virusohjelmilla. Yhteinen nimittäjä eiliselle katastrofille löytyi yllättävältä taholta, nimittäin suomalaisesta F-Secure Mac Protection -virusohjelmasta. Se ryhtyi pitämään suurinta osaa tietokoneen tiedostoista haitallisina ja siirsi kaiken sen roskakoriin.

Staran saamien tietojen mukaan ainakin kymmenet suomalaiset Mac-käyttäjät menettivät tiedostonsa, kun ongelmaa selvitellessään tyhjäsivät myös koneen roskakorin. Suomalaisyhtiön virusohjelmisto nimettiin verkkokeskusteluissa Mac-maailman tähän saakka vakavimmaksi haittaohjelmaksi. Tänä aamuna F-Securen Mikko Hyppönen vahvisti uskomattoman virheen Twitter-blogissaan.

– F-Secure Mac Protection Beta had a serious false alarm last night. We’ll have a full advisory in our blog shortly, Hyppönen totesi.

Myös yhtiön verkkosivuilla vahvistettiin uskomaton moka. Siellä kerrottiin että kyse oli ohjelmiston viallisesta päivityksestä, joka ehti olla jaossa kahden tunnin ajan. Sinä aikana moni ehti kuitenkin ladata suomalaisen haittaohjelman koneelleen ja menetti suuren osan tiedoistaan, mikäli varmuuskopioita ei ollut. Yhtiö lupaa julkaista ”pian” ohjeet siihen kuinka tiedostot saa palautettua – mikäli ne ovat vielä roskakorissa.