Varastiko Disney härskisti hittielokuvansa?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Menestyneiden kirjojen ja elokuvien saralla nähdään tasaisin väliajoin oikeudenkäyntejä, joissa tuotoksia väitetään plagioiduiksi tai jopa kokonaan varastetuiksi. Muiden muassa Twilight ja Harry Potter -saagat ovat tuoreita esimerkkejä tällaisista tapauksista. Nyt vuorossa on Disneyn menestyselokuva Cars.

Englantilainen käsikirjoittaja Jake Mandeville-Anthony on haastanut Disneyn ja Pixarin Yhdysvalloissa oikeuteen ja väittää, että Cars-animaatio ja sen tuleva jatko-osa perustuvat hänen 90-luvun alussa julkaisemiinsa töihin. Hän vaatii tuomioistuinta estämään animaation jatko-osan ensi-illan, joka on määrä nähdä 24. kesäkuuta. Elokuvasarjan ensimmäinen osa on tuottanut jo peräti 450 miljoonaa dollaria.

Vaatimus perustuu Mandeville-Anthonyn tekemiin kolmiosaiseen Cookie & Co. -käsikirjoitukseen, joka sisältää myös kuvat kymmenestä animoidusta autosta ja niiden taustatarinat sekä suunnitelmat mainonnasta ja oheistuotteista. Kanteessa hän yksilöi lukuisia yhtäläisyyksiä materiaalinsa ja Cars-elokuvan välillä. Käsikirjoittaja kertoo lähettäneensä aineiston vuonna 1993 myös Disneylle ja Lucasfilmin johtajalle Jim Morrisille, joka siirtyi vuonna 2005 Pixarin johtoon.