Elokuu – arvostelu

Elokuvat · Stara.fi

Kotimaisia road movie -leffoja ei ole kovin runsaasti vuosien varrella siunaantunut, mutta nyt genre saa yhden uuden edustajan. Oskari Sippolan ohjaama ja käsikirjoittama Elokuu kertoo nuoren miehen ”viimeisestä kesästä”, eli lukion päättymisen jälkeisen kesän tapahtumista.

19-vuotias Aku (Eppu Pastinen) saa yliopilaslakin päähänsä, mutta tuleva kesä näyttää kaikkea muuta kuin riehakkaalta. Tyttöystävä lähtee kiertämään Eurooppaa, ja Akua odottaa kesätyö rakennustyömaalla. Suunnitelmiin tulee kuitenkin yllättäen muutos, kun Aku suuntaa ystävänsä (Zagros Manuchar) kanssa Helsingin yöhön. Siellä hän tapaa villin Julin (Lina Turkama), joka herää aamulla Akun vierestä ja saa puhuttua nuoren miehen antamaan hänelle autokyydin maaseudulle. Matkalla Juli vetää Akun mukanaan monenlaisiin seikkailuihin, joista nuori mies ei olisi voinut kuvitellakaan. Samalla oma tyttöystävä unohtuu.

Elokuvassa lähes kaikki ovat ensikertalaisia päätähtiä ja ohjaajaa myöden. Pastinen onnistuu hyvin roolissaan takakireänä ja keskenkasvuisena mammanpoikana, mutta Turkama jää vaisuksi. Hän ei onnistu tekemään kovin luonnollista roolia ja vaikuttaa lukevan dialogia kuin kirjasta. Leffa kärsii kautta linjan käsikirjoituksen laimeudesta. Tarina ei nimittäin lähde ansiokkaista yrityksistä huolimatta elämään, vaan jää junnaamaan paikalleen. Levähdyspaikkakohtauksen jälkeen meno tosin hieman paranee loppua kohti.

Elokuvan musiikkivalinnat ovat onnistuneita samoin kuin elokuvan lokaatiot. Jos Sipila ei onnistunut käsikirjoittajana, niin ohjaajana homma toimii kuitenkin kiitettävästi. Erityisesti musiikkivideomaiset montaasikohtaukset rytmittävät elokuvaa mainiosti ja tuovat hieman eloa ponnettomaan tarinaan, josta jää puuttumaan se kovasti odotettu viimeinen terä.

Lajityyppi: DraamaOhjaaja: Oskari SipolaPääosissa: Eppu Pastinen, Lina Turkama, Zagros Manuchar, Niina Koponen, Pihla ViitalaEnsi-ilta: 1.4.2011Kesto: 1h 51 min

Pisteet 2/5