Järkyttävä video julki – näin elefanttia kohdellaan sirkuksessa

Ohhoh! · Stara.fi

Kerroimme äskettäin kuinka julmasti Etelä-Koreassa kohdellaan tuotantoeläimiä, kun miljoonia sikoja haudattiin järkyttävällä tavalla elävältä tautiepidemian takia. Kyseinen aihe ei liittynyt viihteeseen mitenkään, mutta tämänkertainen aihe sen sijaan liittyy – ikävä kyllä. Kyse on nimittäin sirkusnorsun karusta kohtalosta kiertävässä englantilaisessa sirkuksessa.

Eläinten oikeuksiin on aivan viime aikoina ryhdytty kiinnittämään entistäkin enemmän huomiota, ja esimerkiksi Thaimaan Koh Samuilla toimivan turisteille suunnatun apinasirkuksen toiminta järkyttää parhaillaan ympäri maailmaa. Nyt kyse on kuitenkin englantilaisesta Bobby Roberts Super Circus -sirkuksesta, jossa on edelleen mukana myös 59-vuotias norsuvanhus Anne. Se riistettiin perheestään yli 50 vuotta sitten Sri Lankassa ja kuljetettiin Britanniaan sirkusnorsuksi vuonna 1957.

Eläinsuojelijat ryhtyivät taannoin epäilemään elämänsä sirkuksessa viettäneen norsun kohtelua ja he asensivat sen talliin salaa valvontakameran. Nyt materiaali on purettu ja se on todella järkyttävää katsottavaa. Koko perheen viihteeksi tarkoitettu sirkus onkin kulissien takana silkkaa eläinrääkkäystä, sillä tallissaan paikoilleen kahlehdittua norsua potkitaan ja hakataan harjoilla, heinähangoilla ja muilla esineillä. Ja vieläpä päähän ja sairaaseen takajalkaan. Videolla nähdään kuinka myös sirkuksen muita eläimiä hakataan samalla tavalla.

Sirkuksen omistaja Bobby Roberts kiistää eläinten kärsimykset ja syyttää norsun rääkkäyksestä jo potkut saanutta hoitajaa. Norsu ei kuitenkaan saa vieläkään tarpeeksi ruokaa ja vettä. Kiertueella Anne on joutunut usein seisomaan rekassa 18 tunnin ajomatkan ja vielä toiset 18 tuntia pimeässä teltassa. Samassa sirkuksessa oli vuoteen 2001 saakka kaksi muutakin norsua, jotka menehtyivät epäselvissä olosuhteissa. Nyt Britanniassa vaaditaan Annen vapauttamista ja päästämistä vapauteen. Samalla sirkuksen omistajaa voi odottaa syytenippu.

Videon jälkeen on paikallaan pohtia miten jatkossa suhtautuu sirkuksissa ja muussa viihteessä käytettäviin villieläimiin. Suomen sirkuksissa norsujen käyttö kiellettiin jo vuonna 1986. Vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan briteistä 94,5 prosenttia haluaa kieltää villieläimet sirkuksista. Tämän vuoden tammikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan 63 prosenttia kansanedustajista on samaa mieltä. Mitä mieltä sinä olet?