Rajaton – arvostelu

Elokuvat · Stara.fi

Alan Glynnin kirjoittamaan The Dark Fields -romaaniin perustuva jännityselokuva Rajaton vie katsojan kutkuttavalle scifi-matkalle maailmaan, jossa ihminen saa käyttöönsä kymmenen prosentin sijaan koko aivokapasiteettinsa, kunhan suuhun ensin eksyy oikeanlaisia pillereitä.

Kirjailija Eddie Morra (Bradley Cooper) kärsii kirjansa kanssa luovuusongelmista, mutta ystävä lupaa auttaa häntä pulassa. Hän saa uutta lääkettä, joka antaa hänelle mahdollisuuden käyttää aivojensa koko kapasiteettiä. Morra kehittää lääkkeen avulla itsestään todellisen superihmisen. Samalla kun lääke auttaa Eddietä tekemään nopeasti omaisuutta ja rahaa, josta on voinut vain unelmoida, hän alkaa myös kärsiä sivuoireista.

Ystävän murha panee hänet tutkimaan tarkemmin ihmelääkkeen taustoja, ja pian selviää ettei ystävällä ollut puhtaita jauhoja pussissaan. Ihmisestä yli-ihmisen tekevällä lääkkeellä olisi nimittäin monia muitakin ottajia, eikä siinä taistelussa ihmishenki paljon paina.

Elokuvan perustarina on kutkuttava ja ensimmäinen jotain uutta tarjoava toimintapätkä sitten Inception-elokuvan. Tarina antaa katsojien ajatusten leikitellä mahdollisuudella, että ihmelääke olisi totta. Robert De Niro tekee leffassa varsin pienen, mutta onnistuneen roolin. Bradley Cooper tekee sen sijaan tähänastisen uransa todennäköisesti parhaan roolityön. Elokuvan ytimenä toimii kuitenkin täydellisyyttä hipova käsikirjoitus, joka tarjoilee paitsi katsojan tiiviisti otteessaan pitävän päätarinan, myös siihen liittyvien useiden sivujuonten yllätyksellisen verkoston.

Rajaton on parasta toimintajännitystä aikoihin, ja elokuvan tarina mietityttää vielä pitkään lopputekstien jälkeen.

Lajityyppi: JännitysOhjaaja: Neil BurgerPääosissa: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie CornishEnsi-ilta: 8.4.2011Kesto: 1h 46 min

Pisteet 5/5