Red Riding Hood – Punahilkka – arvostelu

Elokuvat · Stara.fi

Twilight-elokuvien menestyksen myötä nyt myös klassikkosatu Punahilkka on saatettu valkokankaalle hieman vastaavissa tunnelmissa. Elokuva jää kuitenkin tökeröksi yritykseksi saavuttaa jotain elämää suurempaa, ja samalla kaikkien tuntema satu suorastaan häpäistään valkokankaalla.

Elokuvassa Valerie (Amanda Seyfried) joutuu kamppailemaan kahden miehen välillä. Vanhemmat yrittävät naittaa häntä varakkaalle Henrylle (Max Irons), mutta todellisuudessa hänen sydämensä sykkii Peterille (Shiloh Fernandez). Pieni kylä joutuu samaan aikaan elämään kauhun vallassa, kun verenhimoinen ihmissusi vaanii kyläläisiä, ja lopulta myös Valerien sisko joutuu ihmissuden surmaamaksi. Hätiin kutsutaan ihmissudenmetsästäjä Isä Solomon (Gary Oldman), joka paljastaa että ihmissusi on joku kyläläisistä. Susi näyttää olevan kiinnostunut erityisesti Valeriesta, joten hän joutuu lopulta petoeläimen syötiksi.

Elokuvan tarina noudattelee pitkälti Punahilkka-satua, mutta on toki hieman tuunattu versio. Käsikirjoitus koituu kuitenkin elokuvan kohtaloksi, sillä koko paketti on niin sanotusti ”juosten kustu”. Roolihahmojen esittely ja tarinan alustus rynnitään läpi muutamassa minuutissa hätiköitynä pintaraapaisuna. Sama meno jatkuu läpi koko elokuvan, ja juonenkäänne toisensa perään saa lähinnä nauramaan epäuskoisesti. Kaikesta paistaa läpi, että kyseessä on halvalla ja nopeasti kokoon kyhätty tekele.

Twilight-ohjaajan ensimmäinen kamera-ajo näyttää mainiolta ja antaa odottaa paljon, mutta totuus paljastuu kun varsinainen elokuva alkaa. Lopputulos on hätiköityä sekasotkua. Tunnelma on siis pitkälti sama kuin ensimmäisessä Twilight-leffassa. Jos elokuvasta pitäisi osoittaa heikoin kohta, on se ilman muuta leikkaus. Leikkaus pykii ja aiheuttaa tökkimistä tarinankerrronnalle siinä määrin, että erityisesti taistelukohtaukset ovat kuin yläasteen oppilastyön tulosta.

Positiivista elokuvassa on sen sijaan Amanda Seyfriedin ja Gary Oldmanin näyttelijäsuoritukset. Surkea käsikirjoitus, ohjaus ja leikkaus eivät ole onnistuneet pilaamaan niitä aivan täysin. Oldmania parempaa tähteä ihmissuden metsästäjän rooliin ei olisi voinut edes kuvitella. Ainoastaan niiden ansiosta elokuva on kahden tähden arvoinen. Lähes koko elokuva aiheuttaa nimittäin paria huippuhetkeä lukuunottamatta myötähäpeää ja on haitaksi alkuperäisen sadun maineella. Jos legendaarinen satu täytyy saattaa valkokankaalle, niin se olisi kannattanut tehdä hieman laadukkaammin.

Lajityyppi: Draama, fantasia, romantiikka, jännitysOhjaaja: Catherine HardwickePääosissa: Amanda Seyfried, Shiloh Fernandez, Max Irons, Gary Oldman, Virginia Madsen, Julie Christie, Lukas HaasEnsi-ilta: 8.4.2011Kesto: 1h 41 min

Pisteet 2/5