Fast & Furious 5 – arvostelu

Elokuvat · Stara.fi

Suositut Fast & Furious -elokuvat saivat nyt jo viidennen osansa, ja tällä kertaa päätähtinä nähdään karismaattiset Vin Diesel ja Paul Walker. Leffa tarjoaa runsaasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta lopputulos on siitä huolimatta parodia toimintaelokuvasta.

Viranomaisia pakoileva entinen poliisi Brian O’Conner (Paul Walker) ryhtyy viranomaisten hallusta paenneen Dom Toretton (Vin Diesel) kumppaniksi. O’Conner seurustelee Toretton Mia-siskon (Jordana Brewster) kanssa ja se tuo miesten välille jännitteitä. Ryhmä aikoo kuitenkin hoitaa yhdessä vielä viimeisen keikan ennen suuntaamista aurinkorannoille eläkepäiviään viettämään. Kohteena on tällä kertaa Brasilialaisen huumeparonin miljoonaomaisuus, joilla on myös muita ottajia. Niistä merkittävin on Torettoa jahtaava kovaotteinen FBI-agentti Luke Hobbs (Dwayne Johnson).

Elokuvan perusjuoni on kulunuttakin kuluneempi, mutta elokuva poikkeaa silti aikaisemmista parillakin tavalla. Ensinnäkin tapahtumat sijoittuvat Rio De Janeiroon ja toiseksi sekä ohjaus että käsikirjoitus ovat pohjanoteerauksia. Elokuva tehnee ylivoimaisen ennätyksen virheiden määrässä, sillä asia- ja klaffivirheitä on lukematon määrä. Sekä vankilapako että muu elokuva on kuin suoraan satumaailmasta, jossa esimerkiksi yhdessä maailman ahtaimmista slummeista ei ole lainkaan muita ihmisiä. Leffan perusteella koko Rion alue onkin maailman ainoa miljoonakaupunki, jossa ei ole lainkaan asukkaita eikä liikennettä.

Perustarina toimii kuluneisuudestaan ja ennalta-arvaamattomuudestaan huolimatta keskinkertaisesti, mutta käsikirjoitukseen olisi kannattanut panostaa enemmän kuin yksi iltapäivä. Ohjauksen kuvakerronta on sinällään onnistunut ja myös värimaailma tukee sitä hyvin. Tarina ja sen kuljettaminen on kuitenkin hoidettu todella epäuskottavasti, kun juonenkäänteitä oiotaan surutta lukuisia kertoja. Elokuvassa nähtävän ”teknologian” rinnalla Ritari Ässä ja Star Trek vaikuttavat täysin uskottavilta. Myös elokuvan loppuratkaisu on sitä tarkemmin tässä avaamatta kuin halvasta b-luokan komediasta.

Vin Dieselin olisi kannattanut jatkaa Tuttisoturin jatko-osilla, sillä ne olivat ainakin uskottavampaa katsottavaa. Kokonaisuutena Fast & Furious 5 muistuttaa enemmän videopeliä kuin elokuvaa. Kokonaisuutena Fast & Furious 5 on vuoden naurettavin toimintaelokuva. Toimintakomediana ja aivot narikkaan -osaston vauhtipätkänä Fast & Furious 5 toimii ihan mukavasti, vaikka komediaksi sitä ei tehty. Viihdyttävyydestä kuitenkin pari irtopistettä.

Lajityyppi: ToimintaOhjaaja: Justin LinPääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Tyrene Gibson, Chris ”Ludacris” Bridges, Elsa PatakyEnsi-ilta: 4.5.2011Kesto: 2h 12 minIkäraja: K 13

Pisteet 2/5