Nettiparodiat lailliseksi Britanniassa – Suomessa huono nettiparodia on laiton

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme taannoin kuinka Helsingin käräjäoikeus antoi kyseenalaisen tuomion asiassa, jossa se katsoi nettisivua koskeneen parodian laittomaksi. Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli rikos, koska parodiatarkoitus oli epäonnistunut. Toisin sanoen huono vitsi olikin laiton. Asian ratkaisi käräjätuomari Jukka Jaakkola. Asiantuntijat tyrmäsivät tuomion heti tuoreeltaan.

Verkossa parodioita julkaistaan päivittäin tuhansia, mutta niistä aniharva päätyy oikeuteen saakka. Britanniassa on nyt vireillä lakimuutos, joka vahvistaa parodiatarkoituksessa tehdyn materiaalin asemaa. Jatkossa parodioihin ei nimittäin enää sovelleta tekijänoikeuslakia, Mail On Sunday uutisoi tänään. Jatkossa brittiläiset netinkäyttäjät voivat aikaisempaa vapaammin tehdä olemassa olevista teoksista omia parodiaversioitaan ja myös julkaista niitä verkossa.

Kohteena voivat olla esimerkiksi tunnetut elokuvat, musiikkikappaleet, taideteokset tai televisiosarjat. Lakimuutos sai alkunsa, kun viime vuosina oikeussalit ovat ruuhkautuneet levy- ja elokuvayhtiöiden oikeusjutuista. Eräässä malliesimerkissä levy-yhtiö EMI haastoi oikeuteen Jay-Z:n Empire State Of Mind -kappaleesta tehdyn Newport State Of Mind -parodian tekijät. Video poistettiin YouTubesta, kun video oli saanut yli kaksi miljoonaa katselukertaa.