Uutismokasta skandaali: ”Steve Jobs on kuollut”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme aiemmin tänään kuinka NBC-uutiskanavan Twitter-tilille murtauduttiin ja siellä julkaistiin väärä uutinen New Yorkiin kohdistuneesta uudesta terrori-iskusta. Nyt CBS-kanavan uutiset ovat itse aiheuttaneet skandaalin julkaisemalla vahingossa tiedon, jonka mukaan Applen ex-johtaja Steve Jobs on kuollut.

CBS Newsin What’s Trending -mikroblogi julkaisi tänään Twitter-blogissaan tiedon Jobsin kuolemasta: ”Raporttien mukaan Steve Jobs on kuollut. Lisätietoja tulossa pian.” viestissä todettiin. Virheellinen uutinen poistettiin nopeasti, mutta se oli jo ehtinyt aiheuttaa mediamylläkän, kun miljoonat netinkäyttäjät ryhtyivät levittämään tietoa eteenpäin.

Jo minuuttien kuluttua perättömän uutisen julkaisemisesta uutiskanava pyysi anteeksi virhettään. Myöhemmin myös tuottaja ja juontaja julkaisivat omat anteeksipyyntönsä verkossa. Applen entinen johtaja astui pari viikkoa sitten syrjään yhtiön johdosta. Hän on ollut jo vuosia vakavasti sairas.

Viime viikkoina Suomessa on kohuttu tapauksesta, jossa Aamulehti julkaisi perättömiä väittämiä Blockfest-festivaalista. Lehti liitti tapahtumaan virheellisesti muiden muassa pahoinpitelyitä, näpistyksiä, putkareissuja ja puukotuksen. Lehti ei kuitenkaan suostunut oikaisemaan virheellisiä väitteitään, vaikka myös poliisi vahvisti uutisoinnin virheelliseksi. Lopulta virheellinen artikkeli poistettiin asiasta syntyneen kohun jälkeen verkosta ilman korjausta tai oikaisua.