Kuningas Pähkinä & Setä Tamu : Syksyllä Palmasiin EP -arvostelu

Singlet · Stara.fi

Vaasalainen hiphop-musiikki on lukeutunut Suomen kirkkaaseen kärkikaartiin jo yli vuosikymmenen ajan. Julkaisurintamalla on kuitenkin ollut viime aikoina liiankin hiljaista. Nyt asia on korjattu, kun Kuningas Pähkinä & Setä Tamu julkaisivat uutta materiaalia.

Kuningas Pähkinä & Setä Tamu tekivät läpimurtonsa jo vuonna 2000, jolloin Pähkinä tunnettiin vielä nimellä TKK. Parivaljakon Kaikki suvussa -levy nousi alan piirissä todelliseksi kulttihitiksi. Sittemmin parivaljakko julkaisi Kylpyammeellinen hittejä -pitkäsoiton, joka niitti niin ikään menestystä. Nyt miehet ovat ehtineet pitkästä aikaa jälleen yhdessä studioon.

Syksyllä Palmasiin EP pitää sisällään kolme upeaa raitaa, jotka tarjoavat kuulijalle koko paketillisen tarttuvia melodioita, hauskoja lyriikoita ja roppakaupalla hyvää mieltä. Kappaleiden soundimaailma hipoo täydellisyyttä. Se ei olekaan ihme, sillä onhan Setä Tamu tehnyt satojatuhansia kappaleita myyneitä listaykkösiä poptähdille ympäri maailmaa. Miehen musiikista kuuluu edelleen hänelle ominainen electropoljento, joka toimii hänen musiikkinsa tavaramerkkinä myös maailmalla.

Kuningas Pähkinä on Tamulle loistavaa seuraa, sillä miehen karski ote on loistavaa vastapainoa Tamun kevyen pehmeille vokaaleille. Tällä kertaa Pähkinä on pitänyt lyriikat yllättävän siisteinä, vaikka pikkutuhmuuksia löytyykin runsaasti.

Boom City -kappale on letkeän kesäinen ylistys länsirannikon helmelle, Vaasalle. Tumma löysä biitti rullaa ja pörisee leppoisasti. Biisin lyriikat pyörivät tuttuun tapaan juhlimisessa ja ne maalaavat elävän kuvan kesäyöstä Vaskiluodon sillalla ja Hoviskalla. Julkaisun nimiraita Syksyllä Palmasiin nostaa biittiä ja on samalla kunnianosoitus duon aikaisemmalle kappaleelle, josta kuullaan myös otteita. Kappaleen kertosäe tarttuu ensikuulemalta ja kertsin taustan kevyt synatausta on todella upea.

Julkaisun ylivoimaisesti paras raita on Kannut (Kesä 2011), joka nostattaa sekä polvea että hymyn huulille jo ensisekunneista alkaen. Kesä 99 oli aikanaan kulttihitti, ja nyt se on saanut seuraajan. Discobiitti yhdistettynä räbäytykseen toimii erittäin hyvin ja Pähkinä on liekeissä. Biisin hittikoukku löytyy kuitenkin kertosäkeestä, johon Tamu ja Pähkinä antavat molemmat täyden effortin. Kertsi on sekä melodialtaan että lyriikoiltaan selvää hittikamaa. Päälle kun lisätään taustalla kuultavat heleät syntikat, niin ei jää enää mitään sanottavaa. Nin paitsi biisin lopussa kuultavat Cretu-Sandra -synat, jotka aiheuttavat kuulijassa kylmiä väreitä.

Toivottavasti tulevalla täyspitkällä kuullaan Tamun ja Pähkinän lisäksi myös vierailijoita. Esimerkiksi Vapaapudotus-kuvioissa kundien kanssa kuultu Myyrä voisi olla loistoveto.

Pisteet 5/5

PS: Kuningas Pähkinä & Setä Tamu nousevat 17. syyskuuta ensimmäistä kertaa vuosiin lavalle. Parivaljakko esiintyy tuolloin Vaasan Amarillossa.