Amerikkalaispoliisit hakkasivat kodittoman miehen kuoliaaksi – video julki

Nettivideot Ohhoh! · Stara.fi

Viime kuukausina erityisesti Yhdysvalloissa on tullut julki lukuisia tapauksia, joissa poliisit ovat syyllistyneet törkeisiin rikoksiin ja ylilyönteihin käyttäen liiallisia voimakeinoja. Nyt pitkä lista on kasvanut järkyttävällä tapauksella, jossa poliisit hakkasivat ja kiduttivat kodittoman miehen aivokuolleeksi.

Poliisit olivat tutkimassa automurtoja, kun he ryhtyivät tutkimaan 37-vuotiaan Kelly Thomasin laukkua. Mies yritti paeta paikalta, mutta turhaan. Poliisit ottivat hänet kiinni ja kiduttivat tätä ampumalla viisi kertaa sähköaseella miehen maatessa jo maassa. Lisäksi poliisit hakkasivat ja potkivat Thomasin kasvot murskaksi, ja sen seurauksena mies sai vakavan aivovamman ja tukehtui lopulta omaan vereensä.

Sairaalassa aivokuolleeksi todettu Thomas irrotettiin hengityslaitteesta, koska hänen pelastamisekseen ei ollut enää mitään tehtävissä. Poliisit ovat sittemmin saaneet syytteet kuolemantuottamuksesta. Kansalaiset vaativat nyt myös poliisipäällikön erottamista. Tapauksen selvittelyssä on ollut merkittävästi apua silminnäkijän kuvaamasta järkyttävästä kännykkävideosta, joka julkaistiin pian tapauksen jälkeen YouTube-palvelussa.

Viimeksi eilen kerroimme kuinka kanadalainen poliisi pahoinpiteli tunnetun komediatähden DJ Quallsin lyömällä tätä nyrkillä kasvoihin. Aiemmin tällä viikolla YouTube paljasti kuinka New Yorkissa poliisi syyllistyi rikokseen ampumalla kyynelkaasua rauhallisten mielenosoittajien silmille. Kännykkävideoilla on siten merkittävä osuus poliisien rikosten selvittämisessä. Siksi viranomaiset ovat kieltäneet useissa osavaltioissa poliisitoiminnan kuvaamisen. Parhaillaan eräs mies voi saada peräti 75 vuoden vankeustuomion poliisin luvattomasta äänittämisestä.